Plus

Klaar met het gekraai? Hier heeft uw haan een beter leven

Het is natuurlijk niet zo gezellig, maar ook van de aanschaf van een huisdier kun je spijt krijgen.

In de Fruittuin van West kunnen de kippen scharrelen in zes hectaren boomgaard. Beeld Carly Wollaert
In de Fruittuin van West kunnen de kippen scharrelen in zes hectaren boomgaard.Beeld Carly Wollaert

De vol goede bedoelingen uit het asiel gehaalde kat blijkt een chagrijnig kreng te zijn dat bij de minste toenaderingspoging de klauwen in uw kruis zet, de eens zo zoete puppy groeit uit tot een wildpoepend ADHD-monster, en de cavia's blijken ­geheel volgens alle waarschuwingen van uw omgeving de hele dag inderdaad helemaal niets anders te doen dan vreten en slapen.

Gelukkig zijn er plekken waar je dergelijke miskopen met gierende banden naartoe kunt brengen, waar ze liefdevol worden opgevangen door eindeloos geduldige dierenliefhebbers. Bij sommige beesten kun je je echter met de ­beste wil van de wereld niet voorstellen dat je er spijt van zou krijgen.

Kippen
Kippen bijvoorbeeld, wat doen die nou voor kwaad? Het tevreden gekakel, het goedmoedige gescharrel en nog af en toe een gratis ei op de koop toe: het is dat je er als ­Amsterdammer meestal niet de ruimte voor hebt, anders zou je het wel weten. Toch zijn er blijkbaar mensen die koortsachtig nadenken hoe ze van hun impulsaankoopkippen kunnen afkomen.

Voor die mensen is er goed nieuws: sinds kort kan dat, in de Fruittuin van West: een gezellige fruitboomgaard in Nieuw-West met zes hectaren boomgaard waar bezoekers appels, peren en kersen kunnen plukken of in een biologisch cafe kunnen gaan zitten kijken naar de kippen.

Die scharrelen er namelijk genoeg rond. Voor het leggen van eieren en voor de gezelligheid, maar er zijn ook 'vleeskippen', die je kunt kopen zodra ze geslacht zijn. Sinds kort kunnen mensen hun kip of haan waar ze spijt van hebben naar de fruittuin brengen.

Voor een bedrag van rond de vijftien euro wordt de kip gecheckt op ziektes en andere aandoeningen, en na goedkeuring tussen de andere kippen gezet. Dat lijkt de kippen in het geheel niets te kunnen schelen: hoe kun je als haan of hen tenslotte niet tevreden zijn met zes hectaren grond, ­genoeg eten en een hoorn des overvloeds aan soortgenoten?

Waarom?
Maar waaróm worden die onschuldige kippen nou toch gedumpt, vraag je je af. "Mensen zijn hun dier gewoon best snel zat," weet een fruittuinmedewerkster te melden. "Ze hebben genoeg van het gekukel van een haan of de hennen leggen geen eieren meer. Dan worden ze over het algemeen gewoon gedumpt op een parkeerplaats of langs de kant van de weg."

null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

Wilt u dus van uw kip af, breng hem of haar dan hier. Voor een luttel bedrag geeft u uw afgedankte beest een beter leven. Of lijkt dat maar zo? Zeker niet, aldus de medewerkster.

"Het enige wat we vragen is dat je de kippen niet zomaar over het hek gooit. De kippen leven hier veel langer dan een normale kip. Omdat ik ze voer, ­weten ze wie ik ben. Ze rennen achter me aan en herkennen me echt. Ik kan wel zeggen dat de kippen hier gewoon hartstikke vrolijk zijn."

Lees ook: Lieve kuikens werden dumpkippen: 'Stop dat achterlijke gedrag', Dierenorganisaties niet blij met kippenopvang Amsterdam en: Leven als een kip in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden