PlusColumn

Klaag niet over toeristen, maar vier hun vrijheid

Marcel LeviBeeld Wolff

Gelukkig zijn we het er allemaal over eens dat toerisme stadsvijand nummer één is in Amsterdam. In een vlaag van onverschrokken daadkracht heeft het gemeentebestuur de I amsterdamletters voor het Rijksmuseum laten verwijderen en binnenkort verwacht ik dan ook dat onze nijvere burgemeester en wethouders het ­Paleis op de Dam zullen slopen, want ook daar nemen die ellendige toeristen veel foto's.

Verder stel ik voor de Nachtwacht in een diepe kelder te verbergen en alle rondvaart­boten te laten zinken, want alleen dan kunnen we de stroom internationale bezoekers nog een beetje beteugelen.

Kortgeleden pleitte de Ombudsman Metropool Amsterdam zelfs voor een verbod op eten en drinken op straat: wat een briljant plan, uithongeren die nare buitenlanders, dan blijven ze misschien vanzelf wel weg. Metropool betekent volgens Van Dale trouwens wereldstad, dus deze Ombudsman doet zijn titel echt eer aan.

Laatst hoorde ik onze burgemeester vertellen over een ­mevrouw uit Noord die had ­geklaagd zich niet meer thuis te voelen in de stad door al dat Engels spreken op straat.

Misschien toch goed even te memoreren welke taal er al tien­tallen jaren lang in de zomer op de Ramblas in Barcelona wordt gesproken; dat is namelijk vooral Nederlands. We vinden het heel normaal dat Nederlanders massaal Franse campings, Italiaanse steden en Griekse eilanden belegeren, maar o wee als er een paar toeristen onze kant op komen.

Natuurlijk vind ik het zelf ook weleens irritant als de stoep wordt geblokkeerd door een kudde gedesoriënteerde Chinezen, of als een fietsende Italiaanse toerist vlak voor mijn wielen over de kop gaat in de tramrails.

Maar die kleine ergernissen zouden toch niet het gevoel van trots en tevredenheid in de weg moeten staan dat zo veel buitenlanders plezier beleven in onze stad en we de pracht van Amsterdam kunnen delen met veel internationale gasten. Er is wellicht maar een dun lijntje tussen ergernis over te veel toeristen en weerzin tegen buitenlandse vreemdelingen in het algemeen.

Drukte in de stad door massatoerisme is helemaal geen exclusief Amsterdams probleem. In Florence, Praag, Londen of Wenen wemelt het ook van de toeristen. Het is gewoon een ­teken van deze tijd met toenemende vrijheid en mobiliteit.

Nog maar een paar jaar geleden mochten al die Oost-Europeanen hun land helemaal niet uit en hadden grote groepen Chinezen geen geld om Amsterdam te bezoeken. In plaats van te vieren dat steeds meer mensen vrijheid hebben te reizen naar onze prachtige stad, schieten we in de welbekende Amsterdamse reflex van hartstochtelijk geklaag.

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden