Kitschbeledigen

THEODOR HOLMAN

Er zijn twee soorten mensen die niet zouden moeten proberen de columnist uit te hangen: politici en heel slechte politici.

Politici kunnen misschien wel praten en debatteren, maar eigenlijk heb ik nooit een vlot schrijvende politicus gezien.

Zelfs wijlen Hans van Mierlo, van wie ik in de vakantie een boekje las, viel me tegen, terwijl ik die hoog heb zitten.

Soms kunnen politici wel een aardig woord verzinnen. Zoals kopvoddentaks, wat je er ook van moge vinden: niet slecht gevonden. Tuigdorp, ook niet slecht. Maar zodra ze een hele zin leuk willen doen, valt het tegen.

In Limburg zat een PVV'er die dacht dat hij een goed potje kon beledigen. Dat ging dan zo: 'Je bent een stuk uitgekotst halalvlees, gemaakt van Turks varken.'

Een mooi voorbeeld van 'kitschbelediging', een beledigend bedoelde zin die weliswaar beledigend van vorm is, maar niet beledigend is, omdat hij 'te veel' is. Alsof je iemand koffie met suiker wilt geven en hem dan een kopje met zeventien klontjes geeft. "Je vroeg toch koffie met suiker, hahaha!" Tja...

Die belediging van PVV'er Cor Bosman was zo'n kopje koffie. Naïef omdat hij alles wat hij zelf vies vindt (halal, kots, Turks, varken), op elkaar stapelde. Dat is amateur-polemiek. Ook omdat de onderscheidende onderdelen maar matig polemiserend zijn. Halal is dat niet, kots een beetje, Turks niet en varken een beetje. Mensen voor varkens uitmaken is trouwens een cliché. Als Bosman alleen het woord halalkots had gebruikt, was het al sterker geweest, zoals: "Ik vind uw woorden halalkots!" Wat dat dan had moeten betekenen, weet ik ook niet, maar het is toch beter.

De zin die Bosman schreef, bewijst dat hij niet echt iemand is die met mooie taalvondsten weet te overtuigen op het moment dat hij per ongeluk geen goed argument heeft. Ik weet weinig van de achtergrond van Bosman, maar ik vermoed dat hij niet zo veel onderwijs heeft genoten, wat natuurlijk niets zegt over zijn politieke bekwaamheid. De zin kan duiden op Limburgse inteelthumor, maar ik ben geen taalkundige en van genetica weet ik wel iets - bijvoorbeeld dat agressieve impotentie veroorzakende inteelt bij politici die Bosman heten en in Limburg wonen, veel voorkomt - maar niet veel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden