Kismet en Bijlmer verdwijnen

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost heeft besloten dat volgend seizoen één nieuw te vormen voetbalvereniging in het nieuwe Bijlmer Sportpark komt te spelen. Het besluit heeft bij Kismet'82 kwaad bloed gezet.

Behalve Kismet'82 zal ook SV Bijlmer als vereniging in Zuidoost verdwijnen. KSJB zal opgaan in de nieuwe vereniging. Alle drie spelen nu op De Toekomst. Het stadsdeel hoopt dat de leden van die clubs overgaan naar de nieuwe club.

De onderhandelingen over samenwerking op de nieuwe accommodatie tussen de drie clubs en het stadsdeel zijn uiterst moeizaam verlopen. Het stadsdeel stelde een bemiddelaar aan en liet een accountantsonderzoek uitvoeren.

Daaruit bleek dat Kismet en Bijlmer op korte termijn niet in staat zijn een levensvatbare vereniging te worden. De schulden van die clubs lopen in de duizenden euro's. Omdat KSJB financieel wel voldoende perspectief heeft en - volgens het stadsdeel - organisatie, damesvoetbal en jeugdafdeling het beste op de rit heeft, zal die club de basis van de nieuwe vereniging vormen.

Kismet legt zich niet neer bij het besluit. ''Wij voelen ons gepakt op de financiën en het feit dat we niet willen fuseren,'' reageert voorzitter Boyke Oediet Doebe. ''Samenwerken zullen we altijd, maar onze cultuur, onze identiteit moet blijven. Het stadsdeel heeft daar niet genoeg respect voor.'' Kismet heeft een Hindoestaanse achtergrond.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport, weerlegt de kritiek dat het vooral om financiën zou gaan. ''Het gaat ook om de wijze van samenwerken en de vertolking van die ambitie. Alle clubs hadden moeite met een gezamenlijke jeugdafdeling.''

Jaensch zegt dat in het nieuwe gebouw genoeg ruimte is voor eigen (club)culturen. ''Maar het belangrijkste is ambitieus voetbal met een sterke, vitale vereniging.'' Hij noemt een eventueel voortbestaan van Kismet in Zuidoost 'niet aannemelijk'. ''Kismet moet zich zelf de vraag stellen of het nog bestaansrecht heeft. De schulden zijn niet van gisteren.''

Oediet Doebe: ''Jaensch moet niet voor Kismet nadenken. Wij zijn opgezadeld met een schuld van het oude bestuur en het feit dat het stadsdeel geen betalingsregeling wenste te treffen om die af te lossen. Wat de jeugd betreft zouden we eerst verhuizen en pas dan naar een samenwerking toewerken. Dat hebben alle clubs uitgesproken.''

Hij is van mening dat Jaensch het model met één club er door heeft gedrukt. Volgens Oediet Doebe zijn weinig leden bereid over te stappen naar de nieuwe club. ''Wij gaan tot de laatste snik strijden om Kismet te laten voortbestaan. Maakt niet uit hoe of waar.'' Kismet schakelt daartoe een advocaat in.

De nieuwe club zal vanaf september het nieuwe Bijlmer Sportpark bespelen. Er is ruimte voor zo'n achthonderd leden. De club krijgt een nieuwe naam en de KNVB zal het proces begeleiden. KSJB-voorzitter Ronald Esajas zegt blij te zijn met het besluit van het stadsdeel. Het bestuur van SV Bijlmer was niet bereikbaar voor commentaar. WESLEY MEIJER

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden