Kippensoep

Natuurlijk weten we allemaal dat niet de kou of de regen een verkoudheid veroorzaakt. Een hand geven aan een verkouden stakker, dát is pas gevaarlijk. Dat je in de zomer niet zo vaak verkouden bent, komt door het zonnetje, want zonlicht sloopt virussen, zeggen ze. En ventileren en handen wassen doet ook wonderen, zegt men.

null Beeld

Ingrediënten

Voor 4 personen:
2 kippendijen (800 g)
1 ui
1 prei
1 dikke wortel
10 takjes selderij
2 cm gember
zout, peper
3 liter water
2 kippenbouillonblokjes
150 gram Chinese kool
2 stengels bosui
¿ pakje wontonvellen (toko)
1 tl gem. korianderzaadjes
1 ei
zoute ketjap
Ik snap dondersgoed waarom ik, nu we eindelijk vakantie hebben, snotter als een moeras in een slechte scifi-film. Dat is niet het weer, al was er wat zonlicht te weinig, de laatste tijd. Het was het vlak voor de vakanti helpen poetsen van het speelgoed, eh, leermateriaal van de kleuters. Ouderparticipatie, hè, óók die laatste week voor de vakantie. Eén ochtend in de buurt van kleuters en je draait eigenhandig alle bezuinigingen op onderwijs weer terug.

Tegen de gewone verkoudheid, in het Vlaams heet dat een 'snotvalling' (ladingdekkend, vindt u niet?), is geen medicijn. Niets dat helpt. Je moet het uitzitten, gesteund door tissues, pijnstillers, hoestdrank, neusspray en vooral veel huismiddeltjes. Een ui naast je bed, natte sjaal om je keel en dat soort kul.

Het enige middel dat in elke cultuur de werkzaamheid van homeopathie overstijgt, is kippensoep. Door iemand anders gemaakt, met naast basisingrediënt kip, de liefde. Zonder liefde lukt het niet, daarom word je van bliksoep niet beter.

Bak in een grote pan de kippendijen even aan op de velkant, dan loopt het vet er wat uit. Doe vervolgens de niet geschilde, maar wel in stukken gehakte ui, prei, gember, wortel en de selderij erbij. Bak het even en voeg dan water, bouillonblokjes en zout en peper toe. Laat het minstens een uur trekken.

Zeef de soep, hou de kip, maar gooi de groente weg. Pluis de afgekoelde kip en maal ongeveer 150 gram van het vlees met koriander, zout en peper in een hakkertje. Meng dat met het losgeklopte ei. Leg per wontonvelletje een volle theelepel vleesmengsel erop. Draai de wonton goed dicht. Verhit de bouillon, doe de wontons erin en kook ze in een paar minuten gaar. Proef op zout, flauwe soep is niet lekker. Doe dan de in flinters gesneden kool en bosui erbij, wat zoute ketjap naar smaak en voilà: instant beterschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden