Plus

King of the Belgians

King of the Belgians is méér dan een farce over onze zuiderburen en hun koning, en passant stelt de film ethische vragen over filmmaken.

Jos van der Burg
null Beeld -
Beeld -

'Waarom zou je een pinda splijten?' vraagt iemand zich af in de kluchtige satirische nepdocumentaire King of the Belgians, als Wallonië zich onafhankelijk verklaart. Met het manifest 'We zijn het beu' scheiden de Walen zich in de film af van de Vlamingen.

Het hoofd van de Belgische pinda, ­koning Nicolas III (fraaie rol Peter Van Den Begin), bevindt zich op het historische moment in Turkije. Omdat een zonnestorm vliegverkeer onmogelijk maakt, reist hij met een groepje vertrouwelingen met een busje anoniem door de Balkan ­terug naar België.

De reis wordt vastgelegd door een Britse filmmaker (Pieter van der Houwen), die ingehuurd was voor een monarchale propagandafilm, maar nu een reizende ­koning van een land in crisis in de schoot krijgt geworpen.

Het levert beelden op van een koning die van protocolslaaf verandert in een man die zijn stijve imago van zich afgooit. Het levert komische aanvaringen op met de meereizende chef protocol van het koningshuis (Bruno Georis) en het hoofd van de pr-afdeling (Lucie Debay).

Het filmduo Peter Brosens en Jessica Woodworth maakte naam met ernstige, serene artfilms over exotische culturen (Khadak, Altiplano) en een apocalyptisch drama over het sterven van de natuur (La cinquième saison).

Exotische cultuur dicht bij huis
Het kluchtige King of the Belgians staat minder ver af van deze eerdere films dan op het eerste gezicht lijkt. Weer richten de makers de blik op een exotische cultuur, maar nu dicht bij huis.

In King of the Belgians is België een irrationeel en surrealistisch land, dat zichzelf in de voet schiet en implodeert. Probeer van zo'n land maar eens koning te zijn.

Het geworstel van Nicolas III met het ­koningschap is kluchtig, maar bij vlagen ook aandoenlijk. Meligheid ligt op de loer, maar de film valt zelden in deze valkuil.

En passant stelt King of the Belgians ethische vragen over filmmaken. Als de Britse filmmaker op de Balkan een Servische ex-sluipschutter ontmoet, over wie hij in de Bosnië-oorlog een documentaire maakte, horen we dat hij de film nooit heeft vertoond, omdat dat het leven van deze man zou hebben geruïneerd.

Een nobele of verachtelijke daad, deze ­bescherming van een inmiddels met zijn geweten worstelende sluipschutter?

King of the Belgians is méér dan een farce over onze zuiderburen en hun koning.

King of the Belgians

Regie Peter Brosens en Jessica Woodworth
Met Peter Van Den Begin, Lucie Debay
Te zien in Eye, Filmhallen, Ketelhuis, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden