Plus

Kindontvoeringen verlopen zelden zoals bij peuter Insiya

Vorig jaar zijn 237 kinderen uit ­Nederland ontvoerd naar een ander land. Er kwamen bovendien 302 dreigingen binnen van ontvoering.

Insiya Hemani (2,5) is sinds donderdag vermist Beeld Politie
Insiya Hemani (2,5) is sinds donderdag vermistBeeld Politie

Dit zegt Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering. De afgelopen zomervakantie zijn 34 kinderen ontvoerd, de jongste was nul, de oudste zestien jaar.

De gewelddadige ontvoering van de peuter Insiya Hemani, donderdag in Amsterdam, waarschijnlijk in opdracht van haar vader, is in meerdere opzichten uitzonderlijk, aldus Çörüz. Ontvoeringen gaan zelden gepaard met geweld en in tachtig procent van de gevallen is de moeder de dader.
Die neemt het kind mee van school, of zegt dat ze samen op vakantie gaan.

Het gaat vaak om internationale stellen die uit elkaar gaan en waarbij de moeder teruggaat naar haar ­familie. "Een ontvoering kan ook onbewust zijn. Moeders denken dat ze hun kind mee kunnen nemen, omdat zij daar toch al voor zorgen."

Veilig
Omdat de vader van niets weet en zijn kind niet meer kan zien, is sprake van ontvoering.

Kinderen uit Nederland komen het vaakst terecht in Duitsland. België, Polen, Turkije en Engeland staan ook de in de top vijf. Daarna volgen ­Marokko, Spanje, Italië, Egypte en Iran.

De verblijfplaats van het ontvoerde kind is meestal bekend. De moeder laat bijvoorbeeld weten dat zoon of dochter veilig is, of de achterblijver weet waar de familie woont.

Desalniettemin is het erg lastig een kind weer terug te krijgen. Dat lukt maar in dertig of veertig procent van de gevallen, zegt Çörüz. "Als een kind eenmaal over de grens is, dan volgt een moeilijke en lange strijd, met veel pijn en mogelijke trauma's voor het kind en hoge kosten voor de ouders."

Terugkeer
Als het kind is meegenomen naar een land dat het internationale verdrag kindontvoeringen heeft ondertekend, is er nog de meeste kans op succes. In dat geval kan het Rijk zich namelijk met de zaak bemoeien, zonder enige garantie op succes. In alle andere gevallen rest alleen diplomatieke druk.

De Nederlandse Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden behandelt de verzoeken voor terugkeer. Dat valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Als het kind terugkomt, volgt bemiddeling tussen de ouders over een ­regeling. Dat leidt in zestig procent van de gevallen tot tevredenheid, zegt Çörüz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden