Kinderspeelpark TunFun in Centrum per direct gesloten

TunFun, onder het Mr. Visserplein, is gesloten op last van stadsdeel Centrum. Het kinderspeelpark zou niet brandveilig zijn.

Tom Kieft
Ondergronds kinderspeelparadijs TunFun moet sluiten. Beeld Floris Lok
Ondergronds kinderspeelparadijs TunFun moet sluiten.Beeld Floris Lok

Dat bevestigt een woordvoerder van het stadsdeel.

De brandweer onderzocht het pand begin deze maand en concludeerde dat de brandveiligheid 'onvoldoende op orde' was. Direct daarop kreeg Edward van der Marel, eigenaar en oprichter van het speelparadijs, de boodschap van het stadsdeel dat het park de deuren moest sluiten als hij geen maatregelen zou treffen.

Volgens de brandweer zijn de speeltoestellen van TunFun brandonveilig, ook is er kritiek op de staat van onderhoud van de elektrische installatie.

Certificaten
Van der Marel kreeg anderhalve week de tijd een plan aan te leveren voor de herinrichting van het pand. Tevens moest hij binnen drie dagen de meest urgente maatregelen nemen, zoals het vrijmaken van de opslag en de nooduitgangen.

Dit alles kwam als een complete verrassing voor Van der Marel. In het vijftienjarige bestaan van TunFun heeft nooit enige indicatie gehad dat het pand en de installaties niet aan de eisen zouden voldoen.

"Vanaf het begin hebben wij altijd - onder andere in overleg met de brandweer - de veiligheid van onze met name jonge bezoekers hoge prioriteit gegeven."

Volgens Van der Marel is 'met man en macht' gewerkt om te voldoen aan de opgelegde maatregelen.

De nooduitgangen en de opslag waren binnen drie dagen vrijgemaakt, maar een plan voor herinrichting van TunFun had Van der Marel niet op tijd paraat. Het speelparadijs is daarom per direct gesloten.

Tijdsbestek
Het krappe tijdsbestek is volgens de woordvoerder van stadsdeel Centrum gebruikelijk in gevallen waar de veiligheid dermate in het geding is.

"Dit is een ingrijpend besluit, dat we gezien de meerwaarde van TunFun voor de binnenstad liever niet zouden hebben genomen, maar waartoe we genoodzaakt zijn omdat de veiligheid van de bezoekers van TunFun voorop staat."

Van der Marel zegt genoodzaakt te zijn het faillissement aan te vragen, indien de beslissing ongewijzigd blijft. "Meest pijnlijk is het natuurlijk voor al die kinderen," aldus Van der Marel, "die hun verjaardagspartijtje al bij TunFun hadden gereserveerd of die duizenden kinderen uit het hele land, die dachten dat ze op schoolreis gingen naar TunFun."

Het ondergrondse speelpark, waar 28 mensen werken, ontving jaarlijks 130.000 bezoekers en begon vijftien jaar geleden als opvulling van de lege ruimte onder het plein.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden