'Kinderopvang wil uitstel van invoering personenregister'

De warme ontvangst van de plannen ten spijt, gaat het de kinderopvang niet lukken om komende donderdag al een compeet bezoekers- en medewerkersregister af te hebben. De branche wil uitstel.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldt de NOS.

Iedereen die werkt, woont of regelmatig aanwezig is op een kinderopvang, moet zich vanaf 1 maart 2018 verplicht registreren. Dat werd in november 2017 besloten. Amsterdamse kinderdagverblijven zijn er blij mee.

Maar volgens directeur van Brancheorganisatie Kinderopvang Heidy Knol gaat dat lang niet overal lukken. Ze hoopt dat de toezichthouders coulant zullen zijn.

Uitzendkrachten
"Ze moeten er op 1 maart allemaal in staan, maar het register gaat die dag pas open. Als je een kleine organisatie bent, is het best te doen, maar als je heel groot bent, heb je een probleem als je honderden mensen in een dag moet invoeren," aldus Knol tegen de NOS.

Voor medewerkers die in dienst zijn, geldt een overgangsperiode. Het probleem zit echter volgens Knol bij de uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs. Die moeten nu ook worden gescreend en geregistreerd. Voor hen moet uitstel komen, vindt Knol. Het ministerie ziet niets in uitstel.

Hoe werkt het?

Het register is gekoppeld aan de Basisregistratie Personen en aan Justis, de screeningsautoriteit die toegang heeft tot bestanden van politie en justitie.

Als moet worden ingegrepen, krijgt de beheerder van het register, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een seintje. DUO neemt dan contact op met de GGD, die vervolgens in gesprek gaat met de opvang­organisatie of het gastouderbureau.

Hoewel meer mensen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zullen moeten aanvragen, zorgt het register volgens staatssecretaris Tamara van Ark voor minder administratieve lasten.

Wie van werk wisselt hoeft niet opnieuw een VOG aan te vragen. Bovendien hoeft een werkgever die niet meer zelf te controleren. Het register voorziet daar al in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden