Kinderopvang IJsterk keihard geraakt door crisis

Kinderopvang- en welzijnsorganisatie IJsterk wordt keihard geraakt door de bezuinigingen en de crisis. Ouders krijgen te maken met negatieve gevolgen van het snijden in de kosten.

null Beeld anp
Beeld anp

De welzijnstak van IJsterk is door bezuinigingen van de gemeente gedwongen de naschoolse activiteiten af te bouwen en het toezicht bij speeltuinen te verminderen. De kinderopvangtak van het bedrijf gaat dit jaar, net als 2012, afsluiten met een verlies door een dalende vraag naar opvang. Het moederbedrijf kan dit verlies nog wel opvangen. De bezuinigingen en reorganisaties die IJsterk heeft doorgevoerd in de kinderopvang, zorgen voor onrust. Afgelopen zomers reageerden ouders verontwaardigd op het sluiten van zes locaties van IJsterk.

Maar ook bestaande locaties hebben last van de bezuinigingen. Zo heeft locatie Jor en Daan te maken met veel wisseling van personeel en zijn er soms niet genoeg leidsters voor het aantal kinderen, zegt Pascal Wolters, voorzitter van de oudercommissie van Jor en Daan. 'De reorganisaties van het bedrijf gaan ten koste van de kwaliteit. Daarbij komt dat IJsterk heel slecht communiceert en ouders negeert.'

De maat is vol
Nu er na anderhalf jaar en een kritisch rapport van de GGD nog niet voldoende verbetering is, is voor de oudercommissie de maat vol. Ze heeft de GGD aangeschreven over haar ongenoegen. Uit een brief van Bureau Handhaving Kinderopvang blijkt dat Jor en Daan een dwangsom boven het hoofd hangt als de locatie er niet in slaagt de tekortkomingen op te lossen. Uit inspectierapporten blijkt dat er ook bij andere locaties van IJsterk problemen zijn.

Hoewel de welzijnstak financieel op orde is moet ook daar bezuinigd worden vanwege teruglopende subsidies. De bezuinigingen leiden ertoe dat de speeltuinleiders van IJsterk voortaan twee speeltuinen onder beheer hebben in plaats van één. Beheer en activiteiten moeten steeds meer georganiseerd worden door vrijwilligers of ouders zelf. Moeders op het Suikerplein in de Spaandammerbuurt vinden het maar niets. 'Die bezuingingen zijn slecht. Beheer van de speeltuin is belangrijk om rottigheid te voorkomen', zegt Almara, die niet met haar achternaam genoemd wil worden.

Lees vandaag (9-12) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden