Plus

Kinderombudsvrouw: 'Juffen en meesters kijken vaak weg bij getreiter'

Pestprotocollen van scholen zijn niet effectief genoeg. Ondanks alle maatregelen is pesten nog lang niet voorbij, ontdekte Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in gesprekken met kinderen.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: 'Formeel is alles goed geregeld, maar wanneer ik met kinderen praat, hoor ik dat er nog steeds veel wordt getreiterd' Beeld Catrinus van der Veen
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer: 'Formeel is alles goed geregeld, maar wanneer ik met kinderen praat, hoor ik dat er nog steeds veel wordt getreiterd'Beeld Catrinus van der Veen

Tijdens de Kinderrechtentour - die nog tot half oktober duurt - bezoekt Kalverboer honderden kinderen en jongeren. Ze wil weten wat voor hen belangrijk is en wat er zou moeten verbeteren. Met haar bevindingen wil Kalverboer haar beleid voor de komende tijd vaststellen.

Veel kinderen riepen haar op iets aan het pesten te doen. De komende tijd wil de Kinderombudsvrouw met kinderen en professionals bekijken hoe getreiter kan worden aangepakt. "Scholen hebben allerlei pestprotocollen, maar ondertussen wordt er nog steeds gepest."

Onvoldoende effect
Volgens Kalverboer - naast Kinderombudsvrouw ook hoogleraar kind, (ortho)pedagogiek en vreemdelingenrecht - is duidelijk dat de verplichte protocollen onvoldoende effect sorteren. "Formeel is alles goed geregeld," zegt ze.

"Maar wanneer ik met kinderen praat, hoor ik dat er nog steeds veel wordt getreiterd. Juffen en meesters kijken weg of de slachtoffers gaan naar een andere school. We moeten een laag dieper gaan en kijken wat wel werkt. Hoe consequent worden de regels toegepast en hoe worden de pesters aangesproken?"

Ouders in de gevangenis
Ook wil Kalverboer meer aandacht voor eenzaamheid bij kinderen en jongeren, met name voor kinderen van gedetineerde ouders. Een vergeten groep, zegt ze. "We hebben in Nederland 25.000 kinderen van wie een van de ouders in detentie zit, maar ze staan er alleen voor. In de hulpverlening heeft bijna niemand expertise op dit gebied."

Ze vertelt over een zestienjarig meisje wier vader en moeder allebei zijn opgepakt. De tiener werd zelf een dag lang verhoord en daarna vrijgelaten. Het meisje was enig kind en kwam alleen thuis terwijl haar ouders nog steeds vastzaten.

Niemand die er voor haar was. "Ik schrik hier echt van," zegt Kalverboer. "Er moet toch iemand zijn die zich speciaal bekommert om dit kind? Maar die is er dus niet."

Volgens de Kinderombudsvrouw is de eenzaamheid onder deze grote groep kinderen heel groot. "Sommige kinderen durven niemand te vertellen dat een van hun ouders vastzit, uit angst voor de reacties. Bij andere familieleden durven ze niet aan te kloppen, die hebben het al zo zwaar. Ze staan heel alleen in wat ze meemaken. Maar eenzaamheid komt ook bij andere kinderen voor. Op een school in het bijzonder basisonderwijs hoorde ik dat een jongetje heel graag een huisdier wilde."

"Als hij thuiskomt, is er nooit iemand. Met een beestje is hij minder eenzaam. Het zijn kinderen over wie je niet zo veel hoort, maar ze zijn vaak alleen. Deze groep kinderen en jongeren had ik nog niet op mijn netvlies."

Jeugdwet verhogen tot 23 jaar
Kalverboer is er ook voorstander van de leeftijd waarop jongeren onder de Jeugdwet vallen, te verhogen van 18 naar 23 jaar. "Sommige kinderen zitten langdurig in de zorg en krijgen veel begeleiding. Maar zodra ze 18 jaar worden, valt alles weg. Ze krijgen geen geld meer, stoppen met school en nemen een baantje. Dit zijn heel kwetsbare jongeren, voor wie we aandacht moeten hebben."

Ze noemt het essentieel dat instellingen en hulpverleners grondig met kinderen praten om erachter te komen wat hen bezighoudt. "Hulpverleners hebben wel een goede opleiding en de beste bedoelingen, maar vanwege tijdgebrek en economische belangen gaat het snel en oppervlakkig. Wanneer dit niet verandert, krijgen we aan het einde de rekening gepresenteerd."

Margrite Kalverboer trad in april aan als Kinderombudsvrouw en volgde hiermee de eerste Kinderombudsman, Marc Dullaert, op. Op 8 december worden de resultaten van de Kinderrechtentour gepresenteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden