Kinderombudsman: Kind wil meedenken over andere Piet

Zwarte Piet kan in zijn huidige vorm bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en is daarmee in strijd met met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

ANP en bewerkt door Redactie
De Kinderombudsman houdt het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties als leidraad aan Beeld anp
De Kinderombudsman houdt het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties als leidraad aanBeeld anp

Dat stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer na diverse klachten van burgers en eigen (indicatief) onderzoek. Zwarte Piet zou daarom van z'n discriminerende en stereotyperende kenmerken ontdaan moeten worden om er een figuur van te maken dat recht doet aan 'het plezier dat zovelen aan de traditie beleven'.

Volwassenen moeten zorgen dat een kind plezier beleeft aan het sinterklaasfeest en zich veilig voelt, maar in de discussie voeren ze op een onprettige manier de boventoon, blijkt uit onderzoek van Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Kenmerken en gedragingen
Ze sprak de afgelopen maand met zowel witte als gekleurde kinderen in de leeftijdscategorie 10 tot en met 16 jaar over het onderwerp. "Veel gekleurde kinderen met wie is gesproken, ervaren discriminatie in hun dagelijks leven en vertellen dat dit rond sinterklaastijd erger wordt", aldus Kalverboer vrijdag. "Ze wijten dat aan een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet."

De Kinderombudsman heeft als leidraad het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Dat Zwarte Piet kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie is in strijd met dat verdrag.

"Door hem van discriminerende en stereotyperende kenmerken te ontdoen kan het een figuur worden die recht doet aan het plezier dat velen beleven aan de sinterklaastraditie", zegt Kalverboer.

Ouders en scholen
In die veranderingen ziet Kalverboer - net als de kinderen - vooral een rol voor ouders en scholen. "Op plekken waar het Sinterklaasfeest met kinderen gevierd wordt, is het aan volwassenen om ervoor te zorgen dat kinderen met alle huidkleuren plezier hebben aan dit feest."

Kinderen zien Pieten in andere kleding en schmink als goede alternatieven. De oorringen, het kroeshaar en de rode lippen kunnen wat de meeste kinderen betreft verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden