Kinderombudsman: geen kind in de cel

Als minderjarigen worden aangehouden door de politie, komen zij nog te vaak in een cel terecht, stelt kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij vindt het de hoogste tijd om de positie van minderjarigen in het strafrecht te verbeteren.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer Beeld ANP
Kinderombudsman Margrite KalverboerBeeld ANP

In een donderdag verschenen rapport constateert de kinderombudsman dat kinderen in Amsterdam en elders in het land voor een klein vergrijp de hele nacht in een cel opgesloten kunnen worden in een cellencomplex waar ook nog volwassenen zitten. Dat is in strijd met het kinderrechtenverdrag, waarin is opgenomen dat het opsluiten van kinderen pas mag in het uiterste geval.

Defence for Children trok hierover al eerder aan de bel in Het Parool.

"Kinderen direct in de cel gooien voor een jeugddelict, zoals een lippenstift meenemen of een pak koekjes stelen, is een schending van de rechten van het kind," zegt Maartje Berger, juridisch adviseur jeugdrecht bij Defence for Children.

Jeugdrechtadvocaat
Volgens recente cijfers van OIS Amsterdam zijn er in 2017 in totaal 7077 misdrijven gepleegd door jongeren tot 24 jaar, waarvan 1769 verdachten minderjarig waren. Die hebben recht op een jeugdrechtadvocaat. Of ze die krijgen, hangt af van het tijdstip waarop ze worden aangehouden.

In Amsterdam hebben vier jeugdrechtadvocaten dagelijks piketdienst. Twee werken van 7.00 tot 13.30 uur en twee van 13.30 tot 20.00 uur. Wie zich na acht uur 's avonds laat verleiden tot een misstap of dan pas wordt opgepakt, moet niet zelden een nacht in de cel doorbrengen.

Daar treft het ene kind een agent met geduld en pedagogische kwaliteiten, terwijl de ander met een keiharde diender te doen krijgt. Berger: "Er worden dan fundamentele kinderrechten overtreden."

De kinderombudsman roept de Nationale politie, het College van procureurs-generaal en het ministerie van Justitie en Veiligheid op om de belangen van kinderen voorop te stellen en in elke fase van het strafrechtelijke onderzoek voor een kindvriendelijke omgeving te zorgen. Dat kan door bijvoorbeeld in cellencomplexen een ruimte voor kinderen in te richten en ervoor te zorgen dat kinderen goed geïnformeerd en behandeld worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden