Kinderombudsman bedreigd na Piet-rapport

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft vrijdag tientallen boze reacties gekregen na haar vrijdag gepubliceerde rapport dat Zwarte Piet aangepast moet worden. Het gaat om mails met daarin 'hele nare boodschappen', aldus een woordvoerster.

ANP
Margrite Kalverboer. Beeld anp
Margrite Kalverboer.Beeld anp

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt het 'erg': "Dit kun je echt niet hebben."

"Ik zou aangifte doen," aldus de bewindsman. Volgens hem hebben prominenten in het publieke domein ook wat dat betreft een voorbeeldfunctie. "Denk niet dat het stoer is of dat je een krachtig bestuurder bent door er boven te staan."

De telefoon bij de Kinderombudsman staat ook roodgloeiend met mensen die vragen of opmerkingen over het rapport hebben, maar dat gebeurt volgens de woordvoerster wel op een normale manier.

Negatieve effecten
In het vrijdag gepresenteerde rapport van de Kinderombudsman staat dat de figuur van Zwarte Piet kan bijdragen aan 'pesten, uitsluiting of discriminatie' en dus in strijd is met het Kinderrechtenverdrag. Daarom zou Zwarte Piet aangepast moeten worden zodat kinderen geen negatieve effecten meer ervaren door het sinterklaasfeest.

'Door Zwarte Piet te ontdoen van discriminerende en stereotyperende kenmerken kan er van hem een figuur gemaakt worden die recht doet aan het plezier dat zovelen beleven aan de sinterklaastraditie,' staat in het rapport.

De zwartepietdiscussie zorgt ook al weer voor reuring bij Nederlandse winkeliers. Supermarktketen Jumbo liet weten geen afbeeldingen meer van Sinterklaas en Zwarte Piet in zijn filialen te zullen tonen. In plaats daarvan kiest Jumbo voor cadeaus, snoepgoed en symbolen zoals mijters, petten en schoenen.

Lees ook: Vier vragen over Zwarte Piet aan de Kinderombudsman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden