Update

'Kindergeneeskunde zit in grote problemen'

Kindergeneeskunde in Nederlandse academische ziekenhuizen verkeert in grote problemen. Op diverse plaatsen zijn kinderartsen al ontslagen en worden afdelingen gesloten. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een bericht daarover op de website van Zorgvisie vrijdag bevestigd.

De problemen spelen al jaren, maar ze worden steeds ernstiger, zegt Arie Kok, voorzitter van de beroepsbelangencommissie van de NVK. Oorzaak is de financiering van de zorg in ziekenhuizen. Een aantal jaar geleden werd een nieuw financieringssysteem ingevoerd, dat volgend jaar vervangen wordt door een ander systeem. Bij beide systemen is geen aparte regeling voor vergoeding van de academische kindergeneeskunde opgenomen. De financiële nood wordt daardoor steeds groter.

Academische ziekenhuizen krijgen hetzelfde bedrag als 'gewone' ziekenhuizen voor kindergeneeskunde krijgen, aldus Kok. ''Tot nu toe pasten de academische ziekenhuizen de tekorten bij, maar dat wordt steeds moeilijker omdat zij te maken hebben met forse bezuinigingen. Dus besluiten directies de afdelingen te sluiten.'' Als voorbeelden noemt hij het Leids Universitair Medisch Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De jonge patiënten zijn daarvan de dupe, zegt Kok. ''Normaal investeert een maatschappij in haar jeugd. Hier zijn de kinderen sluitstuk.''

Het Utrechts Universitair Medisch Centrum, waartoe het Wilhelmina Kinderziekenhuis behoort, ontkent overigens ontslagen dan wel sluiting van afdelingen.

Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid zouden steeds hebben toegezegd met een oplossing te komen. Maar dat is volgens de NVK nog niet gebeurd. De vereniging heeft ruim een week geleden een brief gestuurd aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid met een verzoek om hulp. Inmiddels zou een gesprek zijn toegezegd.

In Nederland zijn acht academische kinderklinieken voor complexe zorg, waar ongeveer vijfhonderd kinderartsen werken. In algemene ziekenhuizen werken ook ongeveer vijfhonderd kinderartsen. (ANP)

ANP Beeld
ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden