PlusColumn

Kinderfeest! Wat zou dat voor kinderen betekenen?

Theodor HolmanBeeld Wolff

Wij, de geuzen, hoorden dat die verdomde ­katho­lieken met hun discriminatie tot haat bleven aanzetten.

In Friesland, bij Dokkum, zou Sint-Nicolaas arriveren, per stoomboot. Uit Spanje! Ze leren niks van het verleden.

Dat konden wij, watergeuzen, natuurlijk niet over onze kant laten gaan. Wij trokken op naar Friesland. De non Vrouwe Douwes zei dat het een kinderfeest was en dat we dat niet moesten verpesten.

Kinderfeest! Wat zou dat voor kinderen betekenen, als ze moesten geloven in een heilige die ­zogenaamd cadeautjes zou ­geven? Wat voor een vreemde innerlijke representatie krijg je dan?

Op een onbewust ­niveau zouden de kinderen denken dat het krijgen van ­geschenken, zonder dat je daarvoor werk hoefde te verrichten, de normaalste zaak van de wereld zou zijn. Straks krijg je nog dat de staten die cadeautjes gaan uitdelen. ­Subsidies! 'Niet de staten, maar gij, gij, gij!' Dat was onze leus.

Wij zouden daarom demonstreren en de weg naar Friesland bezetten. Zo gezegd, zo gedaan. Weg met die heilige Sinterklaas!

En wat we toen meemaakten! Bij Joure. Die katholieken! We zagen het racistische ­monster in de bek. "Donder op, ongelovige honden!" ­riepen de Friezen. Ik voelde hun haat. Mijn handen trilden. Wij wilden vreedzaam demonstreren, maar we ontmoetten agressie. Ik zag zo'n enge katholiek. Zijn ogen schoten vuur! Terwijl wij ­alleen maar vreedzaam wilden zijn.

Die katholieken waren fascisten, met hun fascistische, verdorven heiligen! Weg met die heiligen! Sinterklaas, dat kan niet meer in deze tijd van veranderingen!

Die Friezen begrijpen niet hoe zij ons met zo'n goedheiligman kwetsen.

Elke keer moeten wij ­ervaren hoe zij kinderen in de maling nemen. Alles is fake news aan die papenkoppen. Ze leven in hun eigen bubbel. En die non Douwes is een ophitser. Non, blijf bij je leest! Douwes wil kinderen blootstellen aan Sinterklaas. Walgelijk. Wij moeten alles doen om dat te voorkomen.

Er moet een beeldenstorm komen. De heiligenbeelden moeten de kerk uit. De kerk moet weer zuiver worden. Het moet afgelopen zijn met die indoctrinatie, met dat racisme, met dat fascisme. De paus is corrupt en werkt samen met Filips II. Alva is een kampbeul. Onze rechtsstaat is door hem totaal gecorrumpeerd.

Wij geuzen zullen het voor het zeggen krijgen onder leiding van de Prins van Oranje. Die katholieken worden kinderverkrachters met hun cadeautjes gevende Sinterklaas.

De geschiedenis zal over ons oordelen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden