Plus

Kinderen vieren afschaffing slavernij met dans en toneel

Slavernij komt dichtbij tot leven als schoolkinderen erover zingen, dansen en toneelspelen. Ook voor ouders blijkt de kinderherdenking leerzaam.

Tijdens de minuut stilte voelen de kinderen het gewicht van het slavernijverledenBeeld Dingena Mol

"Je mag niet zomaar mensen gratis voor je laten werken omdat je zelf te lui bent," daarover zijn de leerlingen van De Brink, Holen­drechtschool en Brede School De Kinkerbuurt het eens. Vrijdag vierden ze tijdens een speciale kinderherdenking op het Surinameplein de afschaffing van de slavernij, dit jaar 155 jaar geleden.

Met een herdenking en een festival in het Oosterpark komt dit weekend een einde aan Keti Koti, een maand in het teken van het slavernijverleden. "Kinderen geven onze geschiedenis een toekomst," gelooft Kenneth Renfrum. Daarom organiseerde hij met de Stichting 30 juni - 1 juli de kinderherdenking.

In een partytent, uitkijkend op het Surinameplein, staan zo'n 150 scholieren uit groep 7 en 8 stil bij de afschaffing van de slavernij. Niet in stilte, maar met zang, dans en toneel.

Slavenmarkt
Het is een kleurrijk kinderfeest met Surinaamse klederdracht en Amsterdamse scholieren uit alle windstreken. "We mogen de slavernij nooit vergeten ook niet op andere planeten," rapt een groep jongens van De Kinkerbuurt. Hun klasgenoten spelen een slavenmarkt na.

Vier vriendinnen van de Holendrechtschool dansen op afrobeat. De inspiratie voor hun optredens haalden de leerlingen uit de geschiedenislessen die in de aanloop naar de herdenking op scholen werd gegeven.

Indie (11) van De Kinkerbuurt laat trots haar traditionele outfit zien. "Dit is een Surinaamse pangi," gebaart ze naar de kleurrijke doek om haar middel, "slaven droegen die omdat ze naakt waren."

De scholier speelt in een van de toneelstukjes een slavenhandelaar, maar ze begrijpt niet dat iemand dat in het echt zou kunnen zijn. "Mensen zijn geen eigendom, ze zijn van zichzelf." Schoolgenoot Tessa (11) vindt slavernij ook 'zielig'. "Je mag niet zomaar mensen gratis voor je laten werken omdat je zelf te lui bent."

De vader van Tessa, Daan de Jager, is vandaag meegekomen. Hij vindt het belangrijk dat zijn dochter leert over het slavernijverleden. "Ik lees veel kranten, maar het valt me op dat ik hier maar weinig over weet."

Bij Cherricio (12) thuis gaat het vaak over de slavernij. Omdat zijn ouders Surinaams zijn, denkt hij. Cherricio vindt vooral de lijfstraffen verkeerd. "Dat iemand een andere huidskleur heeft, betekent niet dat je diegene slecht mag behandelen."

Mi Kondre Tru
Klokslag 11.59 uur verzamelen de scholieren zich met bloemen bij het monument slavernijverleden voor een minuut stilte. Een enkele leerling houdt plechtig een hand tegen de slaap. Dan zet de groep Mi Kondre Tru in, wat zoveel betekent als 'mijn waarlijk land'. De scholieren doen hun best, maar laten het zingen na vier zinnen Surinaams over aan de docenten.

Organisator Renfrum blijft na de herdenking tevreden achter. "Het slavernijverleden is de reden dat veel van de scholieren die hier vandaag waren, in Nederland wonen. De reden dat Ajax de Champions League in 1995 won met vijf Surinaamse spelers. Ik hoop dat niemand ons straks nog vraagt waarom we zijn gekomen en wanneer we weer weggaan."

Herdenken en vieren

Dit weekend sluit de Keti Kotimaand af. Op zaterdagmiddag is er een herdenkingsceremonie bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark, ‘s avonds vindt een kranslegging plaats bij het Monument van Besef op het Surinameplein. De afschaffing van de slavernij in 1863 wordt zondagmiddag gevierd in het Oosterpark met het Keti Koti Festival. Op het programma staan onder meer een presentatie over de slavenregisters en optredens van Zwart Licht en Mitchell Brunings. Daarnaast zijn er Surinaamse kraampjes en een barbecue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden