Plus

Kinderen verplicht vaccineren, kan dat?

De roep wordt luider om ongevaccineerde kinderen te weigeren op kinderdagverblijven. De VVD spreekt nu zelfs over een algehele vaccinatie­plicht. Maar dat is in strijd met de Grondwet en discriminatie ligt op de loer.

Lorianne van Gelder
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Niet lang geleden hing er een briefje op een kinderdagverblijf in de stad. 'Ongevaccineerde kinderen niet welkom.' Het zou de opmaat kunnen zijn naar een nieuwe realiteit, nu de roep om maatregelen tegen niet ingeënte kinderen luider wordt.

De landelijke VVD broedt op een vaccinatieplicht. Een Kamermeerderheid steunt de mogelijkheid voor zo'n plicht op de kinderopvang.

De ergernis jegens ouders die ervoor kiezen hun kinderen niet in te enten, wordt heviger. Die groep wordt 'antivaxxers' genoemd, en bestaat uit zowel orthodoxe christenen als hoogopgeleide seculieren. Kinderopvangorganisatie Boink pleitte al voor een plicht en op sociale media circuleren #ikvaccineer-petities en liedjes die antivaxxers belachelijk maken.

De dekkingsgraad van rond 91 procent in Nederland is nog hoog genoeg, waarbij een ondergrens van 90 als veilig wordt gezien. Maar het percentage ingeënte kinderen daalt al jaren gestaag. En de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een dekkingsgraad van 95 procent.

In Amsterdam schommelt het percentage ingeënte kinderen (tot 2 jaar) tegen BMR (bof, mazelen en rode hond) en DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus en polio) tussen de 91 en 93 procent. Ter vergelijking: op Urk is dat minder dan 70 procent. Omdat kinderen pas met 14 maanden tegen BMR worden ingeënt, lopen baby's op crèches het risico te worden besmet met bijvoorbeeld mazelen door ongevaccineerde kinderen.

Niet vaccineren: thuishouden
Een algemene vaccinatieplicht, zoals in Frankrijk voor DTP bestaat, is niet wenselijk, zegt Jaap Sijmons, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit Utrecht. "Dat is een inbreuk op artikel 11 in de Grondwet, de onaantastbaarheid van het lichaam. We hebben met z'n allen afgesproken bezwaren te accepteren."

91%

De Wereldgezondheids­organisatie adviseert een dekkingsgraad van 95 procent ingeënte kinderen. In Nederland is het nu 91 procent.

Ook het koppelen van een vaccinatieplicht aan kinderopvang kent haken en ogen. "Discriminatie ligt dan op de loer." Bovendien: als de opvangbranche zelf mag bepalen of er een plicht geldt, kunnen er juist crèches komen met gevaarlijk hoge aantallen ongevaccineerde kinderen.

Roland Pierik, rechtsfilosoof, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, pleit voor een landelijke vaccinatieverplichting op kinderdagverblijven. Het zou de goede druk op ouders zetten. "Als je je kind niet vaccineert, kun je je kind thuishouden."

Sijmons ziet ook een ander probleem: "Het maatschappelijk fenomeen dat informatiebubbels met onwaarheden rondzwerven op internet en mensen 'infecteren'. We moeten zorgen dat mensen kritisch blijven op wat ze lezen."

Uitbraak van mazelen

Nederland is een van de weinige Europese landen die tot nog toe zonder dwang een hoge vaccinatiegraad wisten te behalen. In Frankrijk is de vaccinatie van zuigelingen tegen difterie, tetanus en polio verplicht. In België is het poliovaccin verplicht.

In Italië mogen kinderen niet naar de kleuterschool als zij niet zijn ingeënt tegen tien ziekten. In Duitsland mogen crèches zulke kinderen weigeren. Buiten Europa stelt Australië de vaccinaties als voorwaarde voor kinderbijslag. De uitbraak van mazelen in verscheidene Europese landen plaatste de dalende vaccinatiegraad eerder dit jaar ook op de agenda van het Europees Parlement. Over maatregelen wordt nog nagedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden