Update

Kinderen mogelijk gedupeerd bij DSB

Bij de DSB-zilvervlootrekening kon jaarlijks maximaal 2500 euro worden gespaard voor een kind tot zijn of haar achttiende levensjaar. Foto ANP Beeld
Bij de DSB-zilvervlootrekening kon jaarlijks maximaal 2500 euro worden gespaard voor een kind tot zijn of haar achttiende levensjaar. Foto ANP

AMSTERDAM - Het is onzeker of een speciaal spaarproduct van DSB Bank voor kinderen onder het depositogarantiestelsel valt. De Nederlandsche Bank (DNB) studeert momenteel op deze zogenoemde zilvervlootrekeningen. ''Definitief uitsluitsel kunnen wij hierover nog niet geven'', zei een woordvoerder van DNB desgevraagd.

Momenteel neemt een jurist van DNB de productvoorwaarden door die DSB heeft gekoppeld aan de kinderspaarrekeningen. De centrale bank wil zo snel mogelijk laten weten of mensen die geld opzij hebben gezet voor een kind, dit terugkrijgen. Van alle producten van DSB Bank is alleen van de zilvervlootrekening nog onduidelijk of die onder het garantiestelsel valt.

Sinds woensdag kunnen mensen een voorschot aanvragen op het garantiestelsel van maximaal 3000 euro. Maar in de voorwaarden op die regeling staat dat mensen met een zilvervlootrekening hierop geen aanspraak kunnen maken. Volgens de woordvoerder van DNB kan daaruit echter niet worden afgeleid dat de rekeningen niet onder het garantiestelsel vallen.

Hoeveel zilvervlootrekeningen er bij DSB Bank zijn afgesloten en hoeveel spaargeld hiermee gemoeid is, wilde de woordvoerder niet zeggen. DSB Bank meldde eerder dit jaar dat in 2008 ruim 10.000 kinderen zo'n rekening cadeau hebben gekregen van bijvoorbeeld hun ouders of grootouders. DSB voerde het product eind 2007 in.

Bij de DSB-zilvervlootrekening kon jaarlijks maximaal 2500 euro worden gespaard voor een kind tot zijn of haar achttiende levensjaar, zo blijkt uit reglementen van de bank. Aan het eind van de looptijd zou DSB over het opgebouwde bedrag een bonus geven van 10 procent. Tussentijds het geld opnemen kon alleen als daarvoor een boete werd betaald. Ook zou dan de bonus vervallen.

Het concept van de zilvervlootrekening is afkomstig van de Jeugdspaarwet, die oud-politicus Norbert Schmelzer in 1958 invoerde. De premie van 10 procent op het gespaarde bedrag werd toen door de overheid betaald. Maar in 1992 werd de wet geschrapt. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden