'Kinderen met opzet ziek gemaakt door ouders'

Elk jaar zijn tientallen kinderen in Nederland het slachtoffer van ouders met Münchhausen by Proxy. Dit is een aandoening waarbij de ouder, meestal de moeder, het kind opzettelijk ziek maakt of beweert dat het kind ziek is. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt Reporter zondagavond.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kinderen worden vaak vergiftigd met medicijnen, stelt Brandpunt Reporter. Vervolgens komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze ingrijpende onderzoeken moeten ondergaan, tot operaties aan toe.

Volgens de officiële cijfers zijn er jaarlijks in Nederland gemiddeld zestig kinderen die ziek worden gemaakt door een ouder. Maar deskundigen menen dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. 'Ik denk dat het werkelijke aantal slachtoffers tien keer zo hoog ligt. Er is heel veel dat wij niet zien', zegt vertrouwenskinderarts Anne-Marie Raat van Veilig Thuis in Utrecht.

Vaak hebben artsen niet in de gaten dat ze worden gemanipuleerd door een ouder met Münchhausen by proxy. 'Wij zijn getraind om ouders te geloven, dat ze het beste met hun kinderen voor hebben', aldus Rian Teeuw, kinderarts in het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden