'Kinderen ervaren niet minder armoede als ze een laptop krijgen'

De vergoedingen die arme kinderen krijgen voor laptops, schoolreisjes, kleding of een fiets zijn slechts pleisters op de wonde, stelt de Kinderombudsman.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Beeld anp
Kinderombudsman Margrite Kalverboer.Beeld anp

Het leven van die kinderen verbetert pas echt als ze het thuis beter krijgen. "Ze hebben elke dag weer enorme stress over de slechte financiële situatie van hun ouders."

Dat concludeert de Kinderombudsvrouw in het rapport 'Alle kinderen glansrijk', dat dinsdag verschijnt.

Continu druk
Voor het eerst is uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe kinderen uit arme gezinnen hun leefsituatie ervaren. Daaruit blijkt dat ze continu bezig zijn met de situatie van hun ouders en welke keuzes ze kunnen maken.

"Ze kunnen niet meer vooruitdenken. Deze kinderen zien hun ouders de hele dag folders uitpluizen voor waar ze het beste eten kunnen halen," verklaart Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

De kinderen voelen continu financiële druk, maar ervaren ook minder liefde en aandacht van hun ouders. Ze merken dat hun vader en moeder veel aan hun hoofd hebben, doordat ze niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.

In sommige situaties zijn de ouders hun baan kwijtgeraakt, is één ouder ziek geworden of arbeidsongeschikt geraakt. De consequentie is dat ze prikkelbaar zijn en zich minder bekommeren om het wel en wee van hun kinderen.

Pleisters
In gemeenten gaan tientallen miljoenen euro's naar armoedebeleid. Kinderen kunnen onder meer een vergoeding krijgen om gratis te sporten, mee te kunnen op schoolreis en spullen aan te kunnen schaffen die ze voor school nodig hebben. In Amsterdam zijn er verschillende voorzieningen voor kinderen uit minimagezinnen.

Maar dat zijn slechts pleisters die gemeenten plakken, constateert Kalverboer. "Dan gaat zo'n kind mee op schoolreis, maar heeft het geen zakgeld om iets te kopen, terwijl vriendjes en vriendinnetjes dat wel doen. Zo blijft een vorm van uitsluiting bestaan. En als een gekregen laptop kapotgaat, is er niemand die de reparatie betaalt."

Er bestaan zo veel potjes en vergoedingen dat het voor gezinnen volstrekt onduidelijk is waar ze kunnen aankloppen en aan welke eisen ze moeten voldoen.

De Kinderombudsvrouw vindt dat gemeenten beter naar de gehele situatie van een gezin moeten kijken. Die kinderen zijn pas geholpen als de thuissituatie verbetert, zegt Kalverboer.

"Kinderen ervaren niet minder armoede door alles wat ze nu krijgen. Kijk naar wat ouders nodig hebben om uit de slechte financiële situatie te komen. Kijk naar wat kinderen nodig hebben om beter te functioneren en zich veilig te voelen. En kijk ook naar de buurten waarin die kinderen wonen. Pak dat allemaal tegelijkertijd aan."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden