Kinderen durven niet buiten te spelen in Transvaalbuurt

Sommige kinderen in de Transvaalbuurt durven niet buiten te spelen. Ze zijn bang voor leeftijdsgenoten die op de pleinen de dienst uitmaken. Ouders maken zich zorgen.

Jorien van der Keijl
Op het Steve Bikoplein is de draaimolen ook een hangplek voor de schooljeugd Beeld Dingena Mol
Op het Steve Bikoplein is de draaimolen ook een hangplek voor de schooljeugdBeeld Dingena Mol

'Ik laat mijn zoons geen seconde alleen." Op het speelplein in de Joubertstraat zit moeder Safir op een bankje. Ze houdt toezicht op Ahmet (6) en Tufan (9) die met een plastic zwaard en een bal spelen. Het gezin woont direct aan het plein. "Als ik binnen ben en zij buiten, zit ik altijd bij het raam."

De Transvaalbuurt kent een verleden met veel criminaliteit. Nu het geweld en de drugsdelicten zijn afgenomen, dient een ander probleem zich aan. Veel ouders laten hun kinderen niet meer alleen buiten spelen in de buurt.

Te weinig
Vanwege 'de zorgelijke situatie' organiseerde Jitske Hallema van buurtoverleg Platform Transvaal onlangs een bijeenkomst. Ook haar dochter (10) wil niet meer alleen in de buurt te spelen. Hallema zegt tientallen bezorgde ouders te hebben gesproken. "Ze zien kinderen duwen, trekken, schelden."

De gemeente doet volgens haar te weinig. "Er moeten meer toezichthouders op de pleinen komen."

Er zijn ook ouders die optreden, zegt Amira, een andere moeder uit de Transvaalbuurt. Als kinderen onderling duwen en tegen elkaar schelden, grijpt zij altijd in. "Meestal luisteren ze, soms geven ze een grote mond terug."

Ruzie met kleintjes
Wie na schooltijd een ronde doet langs de pleinen, valt één ding op: wel kinderen, maar niet van autochtone afkomst, hoewel ruim veertig procent van de buurtbevolking geen migratie-achtergrond heeft.

Op het Transvaalplein staan twee jongens naast een verlaten winkelwagentje. "Meestal is het hier wel leuk. Gewoon met een groepje voetballen," zegt Abdel (13). Hij schiet met een plastic pistool oranje balletjes naar de grond. "Soms is er wel ruzie met kleintjes." Bij 'kleintjes' wijst hij naar zijn vriend Vishnu (10).

"Onveilig, onveilig... Allochtone kinderen spelen gewoon ruwer. Maar het is hier niet Bagdad of zo," zegt jongerenwerker Hicham Aoulad Said (27). Hij groeide op in de buurt en heeft die positief zien veranderen. Als jongerenwerker is hij dagelijks op de pleinen te vinden. "Natuurlijk zijn er akkefietjes, maar dat is gezond."

Ander type kinderen
Als hij een junk in de buurt heroïne zag spuiten, vond Aoulad Said dat als kind heel normaal. Dat is nu niet meer aan de orde.

Nu de criminaliteit is afgenomen, trekt de buurt meer hoogopgeleide ouders aan. "Zij hebben een andere type kinderen dan die je nu op de speelpleinen ziet," zegt Noud Verhage, voormalig buurtcoördinator Vreedzame wijk. Hij denkt dat vooral de nieuwkomers zich onveilig voelen. "Ze hebben niet geleerd om een duw terug te geven en zijn niet streetwise."

Gebiedscoördinator Transvaalbuurt Pieter Klapwijk van de gemeente ziet de verschillen maar zegt dat het stadsbestuur slechts een ondersteunende functie heeft: de bal ligt bij de ouders. Die moeten tot een oplossing komen.

Daar is Aoulad Said het mee eens. Ouders moeten de buurt een kans geven, vindt hij. "Neem mijn buurman, aardige man hoor, maar hij laat zijn kinderen niet op het plein tien meter verderop spelen. Dat is toch vreemd?"

Transvaalbuurt Beeld Jet de Nies
TransvaalbuurtBeeld Jet de Nies

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden