Plus

Kinderen durfden te schrijven bij leraar en MH17-slachtoffer Laurens

'De beste leraar ooit' was Laurens van der Graaff volgens zijn leerlingen van het Geert Groote College. Hij kwam om bij de ramp met MH17. Nu is er een boek met verhalen geschreven voor scholieren.

Van der Graaff met zijn vriendin Karlijn, die ook aan boord van MH17 zatBeeld Eigen Foto

Dat middelbare scholieren in zijn naam een boek hebben geschreven, had Laurens van der Graaff 'fan-tas-tisch' gevonden, denkt zijn oud-leerling Thijs de Lange (18). "Hij had hier rondgehuppeld met een grijns van oor tot oor."

Twee jaar geleden zat de dertigjarige Van der Graaff met zijn vriendin Karlijn in het vliegtuig dat boven Oekraïne werd neergeschoten. Na een periode van rouw wilden zijn ouders dat het leven zou worden geschonken aan een blijvend element in Laurens' nalatenschap.

Dromen
Nu is er dus 'Wolken en andere voetstappen', waarin negenendertig middelbare scholieren uit heel Nederland verhalen en gedichten hebben geschreven over het thema 'Dromen.' De titel komt van een uitspraak die Laurens deed toen hij een kleuter was: 'Wolken zijn de voetstappen van God.' Zaterdag werd het boek gepresenteerd op het Geert Groote College, op de verjaardag van Laurens.

Muisstil is het als de 17-jarige Alexander Croes voorleest: 'Neem je dromen serieus en laat niemand je vertellen wat wel en niet kan en blijf dromen.'

Uitgever Ton van Eck was vooraf nogal zenuwachtig over het project, maar dat verdween nadat hij de verhalen had gelezen. "Als jongeren gaan schrijven moet je altijd afwachten of het iets wordt. Maar dit boek geeft bijzonder een beeld van hoe pubers naar de wereld van nu kijken. Een beetje opstandig, natuurlijk, maar ook opvallend mild."

Zo zijn er verhalen over overleden ouders, verliefdheden en de levensgrote problemen van het schoolleven, maar ook over verwachtingen en toekomstdromen.

Negen-tot-vijflui
Thijs de Lange, die nog met Van der Graaff op schoolreis ging, schreef het gedicht 'Negen-tot-vijf-lui:'
'Want ze moeten verdienen,
Want ze hebben een huis
en ze hebben een kind
en ze hebben een kat
jammer hoor
Negen-tot-vijflui
Zoveel mogelijk
Maar die kat hè
Die kat.'

Mirre van der Heiden (29), een goede vriendin van Laurens en docente, is één van de initiatiefnemers van het boek. "Het project was erg emotioneel, maar nu overheerst de blijdschap dat uit ons verdriet zoiets moois is ontstaan. Dit was Laurens' grote passie: leerlingen vertellen over de schoonheid van literatuur. De kinderen durfden bij hem te schrijven, ook omdat hij iemand was bij wie je je veilig voelde. Hij had een groot hart."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden