Kinderen blijven vaak na afwijzen kinderpardon

Verreweg de meeste minderjarige asielzoekers die voor het kinderpardon zijn afgewezen, zijn nog steeds in Nederland. Slechts 80 van de 1400 minderjarigen zijn aantoonbaar vertrokken.

Tim Hofman biedt zijn kinderpardonpetitie aan Beeld anp
Tim Hofman biedt zijn kinderpardonpetitie aanBeeld anp

Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

740 kinderen zijn hier zonder verblijfsvergunning, 400 kinderen kregen toch nog een verblijfsvergunning om bijvoorbeeld medische redenen en van 180 is niet duidelijk waar ze zijn. Het gaat in alle gevallen om minderjarigen die op het moment van aanvraag al zeker vijf jaar in Nederland waren.

Howick en Lili
Defence for Children schatte eerder dat er 400 kinderen zijn van wie de situatie lijkt op die van Howick en Lili, de Armeense kinderen die na tien jaar Nederland uitgezet dreigden te worden, maar na grote ophef alsnog mochten blijven. Dat blijken er dus 740 te zijn.

Van 2140 minderjarigen die de afgelopen zes jaar een kinderpardon hebben aangevraagd, kregen 740 kinderen wel een verblijfsvergunning.

Petitie
Eerder deze maand bood programmamaker en actievoerder Tim Hofman een petitie aan de Tweede Kamr aan voor een ruimer kinderpardon. Die is door ruim een kwart miljoen mensen getekend.

Lees ook: Onderzoekers: kans op uitzetting schaadt kind en Tim Hofman biedt kinderpardonpetitie aan en Staatssecretaris: er komt geen nieuw kinderpardon

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden