Kinderen 26 uur na giftige schoollunch pas in ziekenhuis: 24 doden

Nog zeker dertien Indiase kinderen zijn vandaag overleden na het eten van een giftige maaltijd op school, waardoor het dodental nu op 24 staat, zo melden Indiase media. De toestand van nog eens tien kinderen en één van de koks is kritiek. Woedende mensen zijn de straat opgegaan in het dorp Chappra en er zijn rellen uitgebroken. De dorpelingen eisen straffen voor de verantwoordelijken.

Sacha Kester
null Beeld afp
Beeld afp

De kinderen (tussen de zes en tien jaar oud) kregen dinsdag op school een gratis lunch die bestond uit rijst met aardappel- en sojacurry. Veel van hen moesten kort na het eten overgeven en een paar kinderen vielen flauw. Toen hun toestand verslechterde, werden ze naar het lokale gezondheidscentrum gebracht, waar al snel twee kinderen overleden.

Pas na 26 uur arriveerden de kinderen in het ziekenhuis in Patna, de hoofdstad van de provincie Bihar, ongeveer tachtig kilometer bij de school vandaan. Zelfs in grotere Indiase steden is er geen goede ambulancedienst en in de dorpen worden er gewone auto's, riksja's of karren gebruikt om zieken en gewonden te vervoeren.

De dorpelingen zijn woedend en zeggen dat veel levens gered hadden kunnen worden als er sneller en adequater was gereageerd. Honderden mensen zijn gisteravond (lokale tijd) naar het politiebureau gegaan om te eisen dat de schoolleiding wordt vervolgd. Er ontstonden rellen. Winkels zijn kapot geslagen en er zijn politiewagens in brand gestoken.

Insecticiden
Het is nog onduidelijk wat de lunch zo giftig maakte, maar vermoedelijk zaten er insecticiden in het eten. Volgens een official van de regering in Delhi is het eten mogelijk in de buurt van gevaarlijke chemicaliën bewaard. 'Goed wassen voor het koken zou geen enkel verschil hebben gemaakt', zegt hij tegen de Guardian.

In India krijgen meer dan 60 miljoen kinderen elke dag een gratis lunch op regeringsscholen, omdat de ouders vaak te arm zijn om hun kinderen goed te kunnen voeden. Het programma wordt geplaagd door corruptie en er zijn veel schandalen over de kwaliteit van het voedsel. Er hebben zich vaker vergiftigingen voorgedaan, maar dat was niet eerder zo serieus als nu.

Volgens de Wereldbank weegt 43 procent van de Indiase kinderen te weinig - en dat cijfer is al 20 jaar stabiel. Nergens ter wereld is de ondervoeding zo groot: in China is 7 procent van de kinderen te licht en in landen ten zuiden van de Sahara is dat 23 procent.

Een grootmoeder huilt nadat haar kleinkind is overleden aan voedselvergiftiging Beeld reuters
Een grootmoeder huilt nadat haar kleinkind is overleden aan voedselvergiftigingBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden