Kinderboerderij Noord niet dagelijks open: vrijwilligerstekort

Kinderboerderij de Buiktuin in Noord kan niet dagelijks open: te weinig vrijwilligers. De wel beschikbare vrijwilligers raken overbelast.

Kinderboerderij de Buiktuin kan door een tekort aan vrijwilligers niet dagelijks open.Beeld Charlotte Odijk

Het briefje op het hek is helder: vandaag gesloten, want er zijn te weinig vrijwilligers. Kinderboerderij de Buiktuin in Noord, al 42 jaar een begrip in de buurt rondom het Noordhollandsch Kanaal - heeft niet genoeg vrijwilligers om voor het publiek open te gaan.

Vreemd, want 'met dieren en/of kinderen werken' staat met stip op één als je mensen vraagt wat voor vrijwilligerswerk ze zouden willen doen, zegt de Vrijwilligerscentrale Amsterdam.

Toch worstelt Diana Wormhoudt (46), voorzitter van de Buiktuin en al 4,5 jaar zelf actief vrijwilliger, met het vullen van de roosters. Probleem daarbij is dat er twee mensen op de boerderij moeten zijn om open te kunnen gaan voor publiek. De dieren worden altijd gevoerd, maar de dieren voeren én open zijn voor kinderen kan niet. "Het is niet veilig genoeg als je in je eentje staat," zegt Wormhoudt. De Buiktuin ligt praktisch naast een psychiatrische opvang, laat ze zien. En rotjochies komen hier ook. "Ze pakken doodleuk het geldkistje uit het kantoor, met een paar euro's erin."

Eén rotgeval zal haar bijblijven. Toen kwam ze 's ochtends op de Buiktuin en zag ze bloed. Het bleek van een schaap te zijn, dat 's nachts met een stok was verkracht. "Gelukkig is het daarna nooit meer gebeurd, maar zoiets vergeet je niet."

Zorgwekkend tekort
Wormhoudt houdt van dieren en sinds ze werkloos is, zet ze al haar tijd in om vrijwilligerswerk te doen. Ze komt hier met liefde, bijna dagelijks. Afgelopen winter werd een geitje geboren, ze vernoemde het naar haar dochter. Terwijl ze over het grasveld van de geiten en schapen loopt, roept ze: "Romy!" Een gevlekt geitje komt op haar afgelopen.

Wormhoudt kent de namen van alle dieren. En ze weet meteen als er iets is met een van de vier varkens, twee vlaamse reuzen, zes cavia's, tien konijnen, elf schapen, twee poezen, veertig tropische vogels, zeven muskuseenden, een pauw, zeven geiten, een paar kippen en één ezel.

Ze maakt zich zorgen over het tekort aan vrijwilligers. Want de vrijwilligers die er wel zijn worden overvraagd. Ze heeft wel een idee waarom zo weinig buurtbewoners zich melden als vrijwilliger. "Iedereen is druk, druk, druk."

En dat terwijl het gemoedelijk en opgeruimd is, in de Buiktuin. Het hangbuikzwijntje scharrelt in zijn hok, de ezel zont en de wollige Franse ouessantschapen huppelen door de wei.

In het kantoortje drinkt Ron Meijer (48) koffie. Hij was bijna veertig jaar vrijwilliger en is nu 'met pensioen.'

Naast zijn baan als planner ook nog uren in de Buiktuin doorbrengen werd te veel. Maar hij komt nog bijna elke ochtend even langs. "Mensen weten niet meer dat je ook voldoening kunt halen uit vrijwilligerswerk," verklaart hij de terugloop van vrijwilligers.

20 kinderboerderijen
Het is vies werk en soms zwaar, erkent Wormhoudt. "Je kunt wel romantisch denken dat je de hele dag een lammetje mag knuffelen, maar je staat gewoon met je poten in de poep."

Wormhoudt hoopt dat mensen een dagdeeltje of een paar uurtjes per maand kunnen vrijmaken. "Kinderboerderijen zijn belangrijk voor stadskinderen om te leren omgaan met dieren." En ze heeft nogal wat kinderen blij zien worden hier. "Het beste is als ze huilend het erf afgaan. Dan willen ze dus niet meer naar huis."

Amsterdam telt 20 kinderboerderijen, van 't Brinkie in Zuidoost tot kinderboerderij Dierencapel in het centrum. De meeste ontvangen een subsidie van de gemeente. Het is niet bekend hoe het met de inzet van vrijwilligers bij de andere kinderboerderijen is gesteld.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden