Kinderboerderij IJburg moet naar Diemen

Eind 2017 moet de kinderboerderij/ponymanege van IJburg plaatsmaken voor de uitbreiding van de tennis- en kanovereniging. De gemeente wil de boerderij behouden.

Jesse Beentjes
De Boerderij op IJburg in 2014 Beeld Mats van Soolingen
De Boerderij op IJburg in 2014Beeld Mats van Soolingen

Daartoe zou de 'Boerderij op IJburg', nu nog gevestigd op het Rieteiland-Oost, naar het Nuonterrein in Diemen moeten verhuizen. Dat schrijft het college in een brief aan de raad.

De Boerderij, die deelneemt aan het gemeentelijke programma om dierenwelzijn te verbeteren, kwam in 2014 voort uit een burgerinitiatief om kinderen in de stad meer in aanraking te brengen met de natuur.

Daarbij was het van belang dat de boerderij een trefpunt werd voor de buurt en ruimte bood aan sportactiviteiten, vertelt Zita Pels. Zij is directeur van de stichting Kyra Foundation, die de boerderij beheert. Van een kleine kinderboerderij is de Boerderij op IJburg ondertussen uitgegroeid tot een manege met 13 pony's.

'Belang van de stad'
"We dienen het belang van de hele stad: kinderen uit armere gezinnen kunnen gratis bij ons ponyrijden door middel van de Stadspas," aldus Pels. Sinds dat mogelijk is, hebben zo'n 200 kinderen gebruik gemaakt van de regeling.

"We willen een glazen plafond doorbreken. De meeste maneges zijn alleen toegankelijk voor kinderen van rijke ouders. Op deze manier krijgen ook minder bedeelde kinderen toegang tot de pony's, en het netwerk dat daarachter zit," vertelt Pels.

"Omdat de kinderen veel zelf moeten doen, ontstaat een gemeenschapsgevoel. Bij ons is het heel gemengd: waar de meeste maneges erg homogeen zijn met voornamelijk witte kinderen uit rijkere gezinnen, is de groep kinderen die bij ons rijdt heel divers," vertelt Pels.

Die diversiteit geldt ook voor de kinderboerderij. "Iedereen komt op de kinderboerderij. Waar op andere plekken de samenleving uiteenvalt in een groep die bijvoorbeeld zijn boodschappen bij de Lidl doet en een groep die naar de Marqt gaat, is de kinderboerderij voor iedereen."

Tennishal
Op de plek waar de boerderij sinds 2014 staat, komt een tennishal en een kanovereniging, waarvoor de bouw start in de winter van 2017. Omdat de gemeente de functie die de boerderij binnen de buurt vervult belangrijk vindt, is gezocht naar een alternatieve locatie. Die is gevonden in het nabijgelegen Nuonterrein, vijftig meter over de gemeentegrens met Diemen.

"Heel blij waren we er niet mee," vertelt Pels, die vorig jaar nog insprak in de raad om de boerderij op IJburg te houden. "Maar het is maar vijftig meter verder, we kunnen de nieuwe locatie zien vanaf hier. En het biedt ook mogelijkheden: op IJburg groeien uit zichzelf geen bomen, terwijl op het Nuonterrein een speelbos zo is gerealiseerd."

De komende jaren herontwikkelt gemeente Diemen dit gebied, waarin ruimte is voor de boerderij. Om daarheen te verhuizen, vraagt de stichting een vergoeding aan de gemeente van 865.000 euro, die volgens het college niet 'juridisch noodzakelijk, maar wel maatschappelijk gewenst is.'

Ook moet er naar een tijdelijk onderkomen voor de dieren gezocht worden voor de overbruggingsperiode waarin de boerderij al weg moet uit IJburg, maar nog niet terecht kan in Diemen.

Toekomst
Het is de wens van de stichting Kyra Foundation om de komende jaren verder te groeien. Hiertoe lanceerde de stichting het plan Boerderij 2.0. "Wat dat precies in gaat houden weten we zelf ook nog niet helemaal, we willen blijven doen wat we doen en groter worden. Daarbij moet aandacht zijn voor de buurt, sport en dierenwelzijn." aldus directeur Pels. Lachend: "We willen de kinderboerderij/ponymanege van de toekomst worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden