Kinderboerderij Brinkie voorlopig gered

AMSTERDAM - Kinderboerderij Brinkie lijkt - voorlopig- gered, maar de belangengroepen in Zuidoost zijn nog lang niet tevreden met de plannen van het stadsdeel.

Na heftige protesten van bewoners en belangengroeperingen heeft de deelraad van Zuidoost besloten de geplande vijfduizend woningen terug te brengen naar 3500. Naast de kinderboerderij worden daarmee ook de schooltuinen en een deel van de zuidoever bij de Gaasperplas gespaard. Bij de Gaasperplas komt een strook groen van 150 meter.

De oppositie in de deelraad wilde eigenlijk helemaal geen bebouwing tussen Gein en de zuidoever. Ook Winnie Meijer-Ricard van Platform Gaasperdam Groen is niet onder de indruk van het besluit. ''De deelraad juicht nu heel hard, maar bijvoorbeeld die strook groen stelt geen donder voor. Het is franje.''

Eerder was het stadsdeel van plan om de de kinderboerderij op te offeren ten behoeve van woningen.

Hoewel de deelraad nu heeft ingestemd met de bouw van 3500 woningen, is nog onduidelijk waar die moeten komen.

''Het is de bedoeling dat bij het maken van de plannen voor woningbouw, om Brinkie en de andere locaties heen wordt gepland,'' aldus een woordvoerder. Maar: ''We kunnen nooit voor de volle honderd procent garanderen dat er helemaal niets met de kinderboerderij, de schooltuinen en de zuidoever van de Gaasperplas gebeurt.''

Het is nog niet duidelijk of er ook daadwerkelijk gebouwd gaat worden op de oorspronkelijke bouwlocaties.

Meijer-Ricard: ''De deelraad gedraagt zich nu heel trots, maar het staat allemaal nog op losse schroeven. En de provincie moet zich er bij twee van de locaties ook over uitspreken. Wij gaan ons daar zeker nog tegenaan bemoeien.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden