Kim Kesseler, met Ko-nijn: ‘Ik wil mijn kinderen meegeven dat je met je fantasie overal heen kan.’

PlusInterview

Kinderboekenmaker Kim Kesseler: ‘Ik wilde niet dat kanker een taboe werd’

Kim Kesseler, met Ko-nijn: ‘Ik wil mijn kinderen meegeven dat je met je fantasie overal heen kan.’Beeld Jakob Van Vliet

Vijf jaar geleden kreeg Kim Kesseler borstkanker. Deze zomer bracht ze het kinderboek Het boek met Ko-nijn uit, waarvoor het idee ontstond toen ze in het ziekenhuis lag.

Kim Kesseler (44) heeft drie kin­deren. In 2015 lag ze een maand in het ziekenhuis, nadat bij haar borstkanker was geconstateerd. “De middelste, die toen vijf was, was altijd al erg stil,” vertelt Kes­seler. “Toen ik in het ziekenhuis lag, werd het nog moeilijker om op de hoogte te blijven van zijn dagelijks leven. Daarom kwam zijn juf met een idee: mijn zoontje kreeg een camera. Daarmee maakte hij foto’s van zijn belevenissen in de klas en verzon daar een paar regeltjes tekst bij. De juf stuurde die naar me toe. Het ging van ‘o mama ik mis je en ik hoop dat je snel terugkomt’ naar ‘mijn drinkfles heeft gelekt en Livia is ­verliefd op mij’. Écht kinderperspectief, dat is grappig en verdrietig.”

Ze wilde wat leukers terugsturen dan een paar regeltjes tekst, maar de vraag was hoe, want de middelen die ze tot haar beschikking had, ­waren beperkt. “Foto’s van mezelf leek me geen goed plan, van een kaal hoofd zou hij alleen maar verdrietig worden. Ik had wel een konijnenknuffel, dus ben ik foto’s van de knuffel gaan maken die allerlei avonturen beleefde. Zo kon ik laten zien dat het ziekenhuis nog best leuk is.”

Ruimtehelm van pillenbakjes

Zo werden de eerste stappen naar Het boek met Ko-nijn gemaakt, al wist Kesseler dat toen nog niet. Het besluit om een boek te maken kwam ­later. “Van mijn omgeving kreeg ik vaak te horen dat het bijzonder was wat ik deed. Toen dacht ik: hier zit iets in. Ik heb gekozen voor de naam Ko-nijn omdat ik het samenzijn wil benadrukken, maar konijn met een c staat zo gek.”

Elke prent in het boek bestaat deels uit een ­foto die Kesseler in het ziekenhuis maakte: Ko-nijn achter een drumstel van bekertjes, Ko-nijn met een ruimtehelm op die gemaakt is van een cornflakesdoos en plastic pillenbakjes. Om de foto’s heen tekende haar vader een fantasie­wereld. Kesseler: “Het gaat erom dat je van elke situatie iets kan maken. Ik wil mijn kinderen meegeven dat je met je fantasie overal heen kan.”

Geen taboe

Nadat Kesseler had besloten er een boek van te maken duurde het nog even voordat het uitkwam. Op 10 juli, vijf jaar na de diagnose, bracht ze het uit. Kesseler: “Als je het boek gaat ver­kopen, komt steeds dit verhaal er weer bij. Dat haalt best pijnlijke herinneringen terug. Maar op een dag in februari werd ik op vakantie wakker en voelde ik ineens: ik ben er weer.”

Kesselers kinderen zijn ondertussen 7, 10 en 13 jaar oud. Ze heeft hen altijd betrokken bij het ziekteproces. “Ik wilde niet dat kanker een taboe werd. Het is niet leuk, maar kinderen beseffen echt wel wat er aan de hand is. Ze horen, zien en voelen alles, dus blijf met ze in verbinding, anders wordt het nog groter dan nodig. De ziekte neemt alles over, maar het leven gaat ook door.”

Het Boek met Ko-nijn is te krijgen in De Nieuwe Boekhandel, Boekhandel Plantage Overtoom, ­Hebbes in Speelgoed of via kimkesseler.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden