Kinderbijslag afpakken?

AMSTERDAM - Het is onzeker of er in de Amsterdamse gemeenteraad voldoende steun is voor het plan van wethouder Lodewijk Asscher ouders van probleemjongeren de zeggenschap over hun kinderbijslag te ontnemen.Asschers eigen PvdA, goed voor twintig van de 45 raadszetels, is verdeeld. ''Zelf heb ik er geen moeite mee, maar anderen in de fractie wel,'' zegt fractievoorzitter Manon van der Garde. ''De vorige fractie had de nodige kritiek op het plan. In de na 2006 aangetreden fractie hebben we het er nog niet uitgebreid over gehad.'' Dat zal vanavond alsnog gebeuren bij de wekelijkse fractievergadering.

Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de PvdA, steunt Asschers voorstel de kinderbijslag te laten beheren door een gezinscoach in plaats van ouders die de opvoeding verwaarlozen. Maar in de Amsterdamse raad zijn vooralsnog alleen CDA en VVD daar vóór. Collegepartij GroenLinks is tegen, net als de SP en D66. Zij vinden dat de maatregel een groep treft die het doorgaans al zwaar heeft.

''Dit is te gemakkelijk,'' zegt fractievoorzitter Judith Sargentini van GroenLinks. ''We zijn vóór gezinscoaches, maar nu straf je mensen die vaak de dupe zijn van falend welzijnswerk.''

Volgens Ivar Manuel (D66) worden ouders gestraft die worstelen met kinderen die zich niets van hen aantrekken. ''Wat kunnen die ouders daaraan doen?''

Asscher pleit al sinds 2005 voor het zo nodig afpakken van kinderbijslag. Van der Garde wijst erop dat het idee het geld dan over te hevelen naar een gezinscoach, een nieuw element is. Het kan worden beschouwd als een handreiking aan de critici.

Formeel kan Asscher de raad passeren, omdat deze geen zeggenschap heeft over jeugdhulpverlening. Maar volgens zijn woordvoerder wil Asscher dit met instemming van de raad regelen. Hij zal daartoe zo snel mogelijk een voorstel naar de raad sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.