Kinderbescherming: ingrijpen rond zeilster van 13

DEN HAAG - De Raad voor de Kinderbescherming wil dat het gezag van de ouders van de 13-jarige Laura Dekker, die in haar eentje de wereld wil rondzeilen, wordt beperkt.

Maandag behandelt de kinderrechter de zaak in Utrecht. Beperking van het ouderlijk gezag betekent dat de ouders niet langer alleen beslissingen mogen nemen over het welzijn van hun kind, maar dat in overleg met een gezinsvoogd moeten doen.

De Raad voor de Kinderbescherming stelde een onderzoek in nadat het bureau Jeugdzorg de plannen van het meisje had aangekaart. De tiener wil begin september starten met haar reis. In het onderzoek van de Kinderbescherming kwamen vragen aan de orde of het wel verantwoord is om iemand van dertien zo'n reis te laten maken en of ze voldoende in staat is risico's in te schatten. Voor het onderzoek zijn onder meer gesprekken gevoerd met mensen uit haar omgeving.

Het voornemen van Laura veroorzaakte de afgelopen weken landelijke commotie. De leerplichtambtenaar van haar woonplaats Wijk bij Duurstede heeft een negatief advies gegeven en staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) liet vrijdag via een brief aan de Tweede Kamer nogmaals weten dat voor het meisje een wettelijke leerplicht geldt waaraan ze zich niet kan onttrekken. Afstandsonderwijs op haar boot is voor Van Bijsterveldt geen optie.

De gemeente liet eerder weten onlangs een negatief besluit naar de ouders van Laura te hebben gestuurd, waarin de gemeente vertelt op grond van de Leerplichtwet geen medewerking te kunnen verlenen aan de twee jaar schoolverzuim. Actie tegen het ontduiken van de leerplicht kan echter pas als de tiener niet verschijnt op de eerste schooldag, op maandag 31 augustus. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden