Kinderartsen melden alcohol-baby's bij databank

RIJSWIJK - Een groot landelijk onderzoek moet beter in kaart brengen hoe het zit met drankgebruik door zwangere vrouwen.Sinds 1 januari melden kinderartsen alle kinderen met het foetaal alcoholsyndroom (FAS) aan bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK). Ko van Wouwe, medewerker van TNO en zelf kinderarts en onderzoeker, heeft vrijdag een bericht daarover in Trouw bevestigd.

Toenemende bezorgdheid onder medici

Het syndroom is een combinatie van hersenbeschadiging en groeiachterstand en wordt vaak veroorzaakt door intensief alcoholgebruik door de moeder tijdens de zwangerschap. Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende bezorgdheid onder medici over de gevolgen die gebruik van alcohol door de zwangere vrouw voor het ongeboren kind heeft.

In 2005 stelde de Gezondheidsraad in een rapport dat niet is aan te geven hoeveel alcohol zonder riciso is. Het enige veilige advies aan vrouwen die zwanger willen worden of zijn, is dat zij geen alcohol, zelfs geen glaasje af en toe, drinken.

FAS wordt doorgaans door stevig alcoholgebruik veroorzaakt. De kans erop wordt groter naarmate vrouwen tijdens de zwangerschap meer drinken, maar in sommige landen, zoals Zuid-Afrika, komt het meer voor dan in andere landen.

Vier onderzoekers voeren het onderzoek van het NSCK uit. Zij zijn verbonden aan het AMC in Amsterdam, het UMC in Utrecht, het Mezos Medisch Centrum in Utrecht en Nieuwegein en het Medisch Centrum Rotterdam-Zuid. De Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde heeft het NSCK in 1992 opgericht. Het houdt zich bezig met registratie en onderzoek van zeldzame en nieuwe ziekten. (ANP)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden