Kinder-IC's vol door verkoudheidspiek

De afdelingen voor intensieve zorg aan kinderen dreigen overvol te raken door een ongebruikelijk heftige en vroege uitbraak van het verkoudheidsvirus RS. Verloven zijn al ingetrokken en operaties uitgesteld.

Marcel Wiegman
null Beeld anp
Beeld anp

Een heftige piek noemt hoofd van de kinder-IC van het Amsterdamse AMC Job van Woensel de recente uitbraak van het RS-virus. Elk jaar gaat het verkoudheidsvirus rond, maar dit jaar lijken de ziekenhuizen te worden verrast door de omvang en de snelheid.

Op zichzelf gaat het om een tamelijk onschuldig virus. Vrijwel alle kinderen krijgen er voor hun tweede levensjaar eens mee te maken. Ook volwassenen zijn er vatbaar voor. Meer dan een stevige verkoudheid levert het doorgaans niet op.

Heftiger
Ongeveer één procent van de kinderen die het virus oplopen komt echter terecht in het ziekenhuis, zegt Van Woensel. Zij hebben last van extreme benauwdheid. Van deze kinderen heeft ongeveer acht tot tien procent kunstmatige beademing nodig op een afdeling voor intensieve zorg. In Nederland bevinden die zich in de acht academische ziekenhuizen, waaronder het AMC en het VUmc in Amsterdam.

Eerder en heftiger Volgens Van Woensel is het aantal besmettingen meestal het hoogst tussen Kerstmis en nieuwjaar en duurt de piek ongeveer drie weken.

Dit jaar valt hij eerder en lijkt heftiger. "Dat merk je doordat iedereen plek aan het zoeken is," zegt Van Woensel, tevens voorzitter de sectie kinder-IC van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. "Het is een gevoel dat je hebt. De cijfers van het RIVM moeten het nog bevestigen."

Verloven ingetrokken
In Nederland zijn honderd tot honderdtwintig plekken in kinder-IC's. Daarin schuilt ook niet het capaciteitsprobleem. Wel in de hoeveelheid beschikbare 'handen aan het bed'.

Tussen de academische ziekenhuizen en de ziekenhuizen met gewone kinderafdelingen is inmiddels overleg geweest over maatregelen. Zo worden zo veel mogelijk niet-spoedeisende operaties uitgesteld en zijn verloven voor gespecialiseerd personeel ingetrokken. Ook is de hulp ingeroepen van afdelingen voor neonatologie en de IC's voor volwassenen.

Van Woensel: "De leeftijdsnorm voor de volwassenen-IC is 16 tot 18 jaar. Als we denken dat kinderen het aankunnen, plaatsen we nu ook 14-jarigen tijdelijk bij de volwassenen."

Geen paniek
Door tijdig maatregelen te nemen krijgen volgens hem alle kinderen die dat nodig hebben adequate zorg.

Reden voor paniek is er niet, zegt Van Woensel. Hij verwacht dat in de eerste week van januari een daling te zien zal zijn in het aantal besmettingen met het RS-virus. De periode dat het virus om zich heen grijpt, duurt normaal gesproken tot in de derde week van februari.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden