Plus

Kinder­boekenweekgeschenk is een klassiek mysteryverhaal

Schrijver van het kinder­boekenweekgeschenk Janneke Schotveld deelt een kattenliefde met Annie M.G. Schmidt. Minoes is haar lievelingsboek. Met Kattensoep schreef Schotveld nu haar eigen poezenverhaal.

Met Kattensoep schreef Schotveld haar eigen poezenverhaal Beeld CPNB
Met Kattensoep schreef Schotveld haar eigen poezenverhaalBeeld CPNB

De namen van de dieren zijn een regelrecht eerbetoon aan Schmidt: meneer Pen (Pluk van de Petteflet), mevrouw Van Dam (Minoes), Johannes (Wip­lala). Niet dat dit Kinderboekenweekgeschenk een Annie-achtig boek is.

Daarvoor mist het de brille en oorspronkelijkheid die haar werk zo onvergelijkbaar maakt. Maar een lekker vlot lezend avonturenverhaal is het wel, door Annet Schaap geïllustreerd in haar karakteristieke springerige stijl.

Zonder omhaal
Voormalig lerares Schotveld, bekend van de populaire Superjuffie-serie, schrijft boeken waarin kinderen de ware helden zijn. Haar stijl is zonder omhaal - de vergelijking met die andere schrijvende ex-leraar Jacques Vriens wordt wel gemaakt - maar kent leuke zinnetjes die de blik net even kantelen: zo knijpt iemand haar ogen tot spleetjes 'alsof het antwoord op hun voorhoofd staat maar ze het niet kan lezen zonder bril'.

Kattensoep is een klassiek mysteryverhaal in de traditie van Erich Kästners Emiel en de detectives. Als rond opa's huis steeds meer katten verdwijnen gaan Boeli en zijn vriendin Lucy op onderzoek uit.

Een heksachtige buurtbewoonster is al snel de hoofdverdachte, maar natuurlijk liggen de zaken anders. De echte boef is ook zo boefachtig niet als blijkt dat hij handelde uit liefdesverdriet.

Niet alles is wat het lijkt, geeft Schotveld haar lezers mee, en mensen verdienen een onbevooroordeelde blik.

Subtiele toevoegingen
Onnadrukkelijk voegt ze wat lijntjes toe die die boodschap ondersteunen: opa die rouwt om andere opa met wie hij jarenlang samen was; inspecteur Zarif die op school dom en lui werd genoemd omdat zijn ouders analfabeet waren. Subtiele toevoegingen die het verhaal net dat beetje extra diepgang geven.

Met Boeli, een piekerig jongetje met een grote fantasie, creëerde Schotveld een innemende hoofdpersoon, boy next door en held ineen. Gaandeweg ontdekt hij dat het geen zin heeft je van tevoren zorgen te maken.

"Je moet een beetje vertrouwen hebben. En als het toch misgaat, moet je vooral niet in paniek raken," is de les die hij zijn volwassen familieleden én zichzelf aan het slot meegeeft. Een hart onder de riem voor alle kinderen die zich ook weleens verliezen in al te groot getob.

Gratis tijdens de Kinderboekenweek bij besteding van ten minste €10,- aan kinderboeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden