Kind van 8 jaar moet ook voor de rechter

AMSTERDAM - Criminele kinderen moeten nog jonger voor de rechter kunnen worden gedaagd, vindt een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.PvdA-Kamerlid Staf Depla denkt daarbij aan een leeftijd van acht jaar. Nu kunnen kinderen pas vanaf hun twaalfde strafrechtelijk worden vervolgd. Met een wetswijziging kunnen jonge kinderen die op het verkeerde pad zijn geraakt, pas goed worden aangepakt, stellen CDA, PvdA en VVD.

Wethouders in de grote steden klagen al langer over de steeds jonger wordende groep kinderen met wie geen land te bezeilen is. Eén kind mag niet een hele wijk terroriseren, menen zij. Maar vrijblijvende projecten die de overlast moeten aanpakken, werken volgens jongerenwerkers niet. De rechter moet daarom uitkomst bieden.

De VVD wilde de leeftijdsgrens al eerder naar beneden bijstellen. Nu vindt ook CDA-Kamerlid Mirjam Sterk dat snel naar de huidige leeftijdsgrens moet worden gekeken. Volgende week debatteert de Kamer over de hangjongeren. Dan zullen de fracties hun plannen voorleggen aan de ministers Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie en Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken.

Deskundigen zijn het er niet mee eens. ''Het verlagen van de leeftijdsgrens in het strafrecht is een idiote, schandelijke ontwikkeling,'' zegt Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht in Nijmegen. ''We schieten helemaal door in het steeds harder straffen. Deze jonge kinderen horen niet in het verdachtenbankje thuis. Het is aan jeugdzorg om in te grijpen en het kind en de familie te begeleiden.''Lees vandaag verder in de krant:En wat moeten we dan met 'het onverbeterlijke tuig'?

'Tuig dat niet wil deugen' moet desnoods naar een gesloten inrichting om daar een vak te leren, vindt stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi ergert zich aan die 'spierballentaal'.Probeer nu Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden