Plus

Kind op De Parade: veel in de zweefmolen, maar ook gewoon naar school

Lastig: ouders die op De Parade werken terwijl het nieuwe schooljaar alweer begint. Dit jaar staat voor het eerst de Rijdende School op het festivalterrein.

Sara Luijters
Door vooruit te werken tijdens de vakantie, kunnen de kinderen straks mee naar Amsterdam. Beeld Mats van Soolingen
Door vooruit te werken tijdens de vakantie, kunnen de kinderen straks mee naar Amsterdam.Beeld Mats van Soolingen

Rond half tien in de ochtend is het nog muisstil op het terrein van De Parade in het stadshart van Utrecht. Tussen de schouwburg, de ciderbar en de zweef­molen staat de geel-oranje Mini School van de Stichting Rijdende School geparkeerd.

Buiten klimt de temperatuur op tot 30 graden, maar binnen blaast de airco. Terwijl half Nederland op vakantie is en de scholen hun deuren hebben gesloten, wordt hier nog hard gewerkt.

Vandaag is het de laatste lesdag voor de tweelingbroers Djo en Sen Born (10), Mas Boers (6) en Marius Duijves (6), en dan begint ook voor dit viertal de vakantie. Sen legt uit waarom zij zo laat in de vakantie nog les krijgen: "De laatste twee weken van augustus is De Parade in Amsterdam, die willen we echt niet missen, want dat is de allerleukste Parade. Alleen moeten wij dan weer naar school. Door nu vooruit te werken tijdens onze vakantie, kunnen we gewoon met onze moeder mee naar Amsterdam."

De tweeling woont de rest van het jaar in Den Bosch en Mas in Amersfoort; in de regio's Midden en Zuid beginnen de basisscholen half augustus weer. De Rijdende School is een uitkomst voor zowel de kinderen als de ouders.

Tot voor kort kreeg alleen Paradekind Marius les via de Rijdende School, want de rest van het jaar reist het gezin rond door Frankrijk met het theatercircus Un loup pour l'homme. Marius krijgt dan les op afstand, via de webcam en het digitale lesprogramma.

Ilse Fickweiler met haar leerlingen. Vanaf links: Mas, Djo, Marius en Sen. 'Het valt mij op dat ze creatief zijn en heel talig.' Beeld Mats van Soolingen
Ilse Fickweiler met haar leerlingen. Vanaf links: Mas, Djo, Marius en Sen. 'Het valt mij op dat ze creatief zijn en heel talig.'Beeld Mats van Soolingen

Vader Alex Frey (39): "Door De Rijdende School zijn wij in staat een familieleven te leiden en hoeven we de kinderen niet naar een internaat te brengen. Het leven als circuskind is al complex genoeg, dus dit is voor ons ideaal."

Dit jaar zit Marius voor het eerst in de klas met drie andere kinderen van De Parade en kan hij samenwerken met Mas, zijn beste vriend op het festival. De vier krijgen les in de Mini School, waar plek is voor zes leerlingen.

Er zijn ook nog kleinere bussen, voor twee tot drie kinderen, en veel grotere uitschuifbare trucks, waarin een klas van twaalf kinderen onderwijs kan krijgen.

Lesbus op locatie
Juf Ilse Fickweiler (27) heeft de school vanochtend het terrein op gereden. "Toen ik hier vier maanden geleden kwam werken, heb ik speciaal mijn BE-rijbewijs gehaald." Hiervoor was Fickweiler leerkracht in de Bijlmer.

"Ik gaf les op een school voor kinderen uit complexe thuis­situaties. Ik heb er met veel plezier gewerkt, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Bij de Rijdende School geef ik voornamelijk les aan kermiskinderen. Het is een bijzondere wereld met een eigen cultuur, het werk is geen dag hetzelfde. Het komt voor dat ik op een dag op twee verschillende plekken lesgeef; 's ochtends in Arnhem, 's middags in Zwolle."

De Stichting Rijdende School is in 1955 opgericht door een groep kermisouders. Ze wilden hun kinderen tijdens het kermisseizoen niet naar een internaat sturen of alleen in de winter naar school laten gaan en bedachten het idee van een lesbus op locatie. Ook circuskinderen krijgen er les.

De vrienden Mas en Marius doen deze ochtend een lesje over geld. Dat gaat prima, tot er opeens wat wordt geduwd en getrokken en Marius valt. Mas moet even bij de juf zitten, waarna de rust weer snel terugkeert. Fickweiler zet de timer op vijf minuten, waarin het viertal stil en geconcentreerd aan het werk gaat.

Sen voert zijn schrijfopdracht foutloos uit en neemt trots een krul en een sticker van de juf in ontvangst. Daarna is er nog tijd voor een project over macht en regels. De kinderen verzinnen hun eigen regels: 'Elke dag sporten móet, iedereen móet naar De Parade komen en je mág geen mensen of dieren doden.'

"Dit is het eerste jaar dat deze kinderen les krijgen in de Rijdende School en ze doen het ontzettend goed," zegt Fickweiler. "Het valt mij op dat ze creatief zijn en heel talig. Last van faalangst hebben ze niet; als iets niet lukt, proberen ze het gewoon nog eens, maar dan op een andere manier."

"Ze zijn zelfstandig voor hun leeftijd, dat komt door het leven op De Parade. Als hun ouders aan het werk zijn, redden ze zichzelf tot aan bedtijd."

Gisteravond gaven de schoolkinderen hun juf vol trots een rondleiding over het Paradeterrein. "Ze kennen iedereen en iedereen kent hen. Ze weten de weg en komen niet buiten de hekken. Ik moest ze wel teleurstellen, want ik wilde niet met ze in de zweefmolen. Ik heb hoogtevrees en vorig jaar moest ik overgeven."

De kinderen zweven juist zo vaak mogelijk. De tweeling won vorig jaar tijdens De Parade in Amsterdam de zweefmolenwedstrijd, verkleed als sumoworstelaars, en daarom mogen ze dit seizoen gratis in de zweefmolen. Sen: "Ik ben gisteren wel twintig keer gegaan. Zweven is leven, zeggen we hier."

De kinderen, van baby's tot pubers, wonen tijdens het festival twee maanden in caravans, bussen of tentjes op de medewerkerscamping. Oma Hennie, de moeder van Arend van de zweefmolen, past op de kleintjes.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Alleen de woonwagen van Marius en zijn kleine broertje staat op het terrein zelf; de babyfoon heeft daar een beter bereik, maar het is wel onrustiger dan op de camping.

Marius: "Gisteren lag ik te swingen in mijn bed op de liedjes van de voorstelling Babi Gangbang. Ik had met mijzelf afgesproken dat ik de hele nacht niet ging slapen, en het is me gelukt: ik was nog wakker toen papa en mama allang sliepen! Vanochtend had ik alleen niet veel zin om naar school te gaan."

Winterschool
De Paradekinderen krijgen les van 9.00 tot 12.15 uur. Fickweiler: "Omdat ze in de bus zo dicht op elkaar zitten, is dat best intensief. Op de grote scholen geven we wel een hele dag les."

Ze komen 's ochtends binnen met een schooltas, met daarin hun etui, drinkbeker en de lesboeken en schriften van hun eigen school in hun woonplaats, die ze bij de Rijdende School de winterschool noemen.

Fickweiler: "Omdat de kermiskinderen daar van november tot maart onderwijs krijgen, de rest van het schooljaar volgen ze les bij ons."

Om half elf is het pauze, de kinderen rennen het Paradeterrein op, dat inmiddels langzaam tot leven komt. Ze begroeten een jongen in een witte badjas en op slippers, die op weg is naar de douche. Voor de woonwagen van Marius staat zijn vader, die acrobaat is, op zijn handen.

Tijdens het speelkwartier valt Djo hard van een stoel en blesseert zijn arm. Zijn moeder Hinde Elzinga (51) komt hem troosten: "De jongens zijn op De Parade verwekt, toevallig tijdens die in Utrecht. Ze gaan sinds ze drie maanden oud zijn elke zomer mee. Dit is het dertigste jaar dat ik meereis, ik ben erbij vanaf het begin."

"Lang was ik sushikok, nu werk ik bij restaurant Juicy. Vorig jaar heb ik met de moeder van Mas een aanvraag gedaan voor de Rijdende School. De kinderen kunnen lekker bij ons blijven en als ze straks weer in de klas komen, zitten ze op schema."

"Ze vinden het leuk om in de bus les te krijgen en het klikt goed met de juf, maar het is ook pittig voor ze. Het leven op De Parade is normaal gesproken heel vrij, ze gaan laat naar bed en slapen lang uit. Om ze op tijd in bed te krijgen voor school was nogal een klus. Ik merk dat ze nu ook écht toe zijn aan vakantie."

De kinderen kunnen niet wachten tot De Parade in het Amsterdamse Martin Luther Kingpark weer is opgebouwd. Sen: "In Amsterdam zijn altijd de meeste kinderen om mee te spelen. En overdag kunnen we met zijn allen zwemmen in het De Mirandabad."

Als De Parade eind augustus voorbij is, begint het gewone leven weer. "Dat is ook leuk, daar hebben we wifi en tv, en onze eigen juf en meester en vrienden," zegt Sen. "Maar in de herfstvakantie beginnen we al te zeuren over wanneer De Parade weer begint."

De Parade staat van 17 augustus tot en met 2 september in het Martin Luther Kingpark.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden