Kim Jong-un: Amerikanen zijn kannibalen en moordenaars

De 'Briljante Kameraad' was een tijdje uit beeld, maar laat inmiddels zijn anti-Amerika retoriek weer geregeld horen. Vandaag noemde Kim Jong-un Amerikanen 'kannibalen en moordenaars'. Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA citeerde Kim tijdens een bezoek aan een militair museum. Gisteren was Pyongyang het toneel van een massaprotest tegen de resolutie van de Verenigde Naties die de mensenrechtensituatie in het land.

Kim Jong-un in het anti-VS museum in Sinchon, Noord-Korea.Beeld epa

Het museum in Sinchon, ten noorden van de hoofdstad Pyongyang, is gewijd aan de ongeveer 30 duizend Koreaanse soldaten die daar eind 1950 omkwamen tijdens de Koreaanse oorlog. Volgens Noord-Korea zijn zij afgeslacht door de Verenigde Staten en hun bondgenoten.

'De moorden in Sinchon maken duidelijk dat zij (de Amerikanen) kannibalen en brute moordenaars zijn', zei de Noord-Koreaanse leider. Hij voegde eraan toe dat ze 'plezier hebben in massamoorden'.

Kim Jong-un tijdens een militaire oefening in Noord-Korea.Beeld afp

Wantoestanden Noord-Korea

De uitspraken van Kim vallen samen met een groot protest in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Duizenden demonstranten protesteerden tegen een resolutie die vorige week werd opgesteld in de Verenigde Naties, waarin de mensenrechtensituatie in het land aan de kaak wordt gesteld. De VS worden door de demonstranten verantwoordelijk gehouden voor de discussie over Noord-Korea binnen de VN. De regering organiseert dergelijke demonstraties om hun eigen beleid kracht bij te zetten.

In de resolutie vraagt de Algemene Vergadering van de VN de Veiligheidsraad te overwegen het Internationaal Strafhof (ICC) onderzoek te laten doen naar misdaden tegen de menselijkheid in Noord-Korea. De voltallige Algemene Vergadering gaat zich nu over de resolutie buigen. Als ook die instemt is het woord ten slotte aan de Veiligheidsraad.

De Europese Unie en Japan stelden de resolutie op in reactie op het verschijnen van een onderzoeksrapport van de VN. In dat rapport wordt bericht over de omgang van de regering in Pyongyang met de mensenrechten van de Noord-Koreaanse inwoners.

Volgens de VN-onderzoekers doet de situatie in Noord-Korea wantoestanden 'in ieder ander land verbleken in duur, hevigheid en gruwelijkheid'. Noord-Korea zette de afgelopen tijd een grootscheepse diplomatieke campagne op touw om de resolutie in de wielen te rijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden