Kim Jong-il dolgelukkig dankzij Clinton

Kim Jong-il (links) in gesprek met Bill Clinton (rechts) op 4 augustus. Foto EPA Beeld
Kim Jong-il (links) in gesprek met Bill Clinton (rechts) op 4 augustus. Foto EPA

WASHINGTON - Wat Kim Jong-il, de grillige en wrede leider van Noord-Korea, niet doet om zich te manoeuvreren in zo'n positie dat het machtigste land ter wereld bij hem aanklopt - dreigend, belovend, smekend - om iets gedaan te krijgen.

Weglopen uit het 'zeslandenoverleg' over het Noord-Koreaanse atoomprogramma, internationaal verboden raketproeven houden, twee Amerikaanse journalistes veroordelen tot dwangarbeid - het zijn diplomatieke methoden waar niemand bewondering voor kan hebben, maar ze werken wel. De lichamelijk zeer fragiele Kim, over wiens positie de afgelopen maanden veel is gespeculeerd, heeft binnen- en buitenland laten zien dat hij er nog altijd toe doet.

De beelden van hem en Bill Clinton - een Amerikaanse oud-president, echtgenoot van de huidige minister van Buitenlandse Zaken, speciaal voor Kim naar Pyongyang gekomen - verraadden een grote tevredenheid bij de dictator. ''Hij was gelukkig als een kind,'' aldus Ralph Cossa, directeur van de denktank Pacific Forum. ''Voor hem gaat dit allemaal om prestige.''

Het kidnappen van buitenlandse journalisten zou niet mogen lonen, maar de 140 dagen durende nachtmerrie van Euna Lee en Laura King heeft Kim precies gebracht wat hij zocht. Het heeft daarnaast de status van Bill Clinton een stimulans gegeven, en daarmee ook die van Hillary Clinton, de andere helft van de bv.

President Barack Obama is degene die het grootste risico loopt de rekening te moeten betalen voor deze onderneming, doordat de Amerikaanse onderhandelingspositie tegenover het nucleaire Noord-Korea niet sterker is geworden. ''Ze verwachten nu van ons dat we de druk terugschroeven,'' zegt Victor Cha, Amerikaans onderhandelaar in de Bushperiode.

Daarom hechtte het Witte Huis er de afgelopen dagen zo sterk aan te zeggen dat Bill Clinton een louter persoonlijke missie had uitgevoerd en zei Obama gisteren direct na aankomst van de journalistes in Los Angeles dat Noord-Korea moet voldoen aan 'de basisregels van de internationale gemeenschap' als het werkelijk geïnteresseerd is in betere relaties.

Hillary Clinton, op reis in Afrika, zei hetzelfde. ''Ik wil niet dat mensen de missie van Bill verwarren met onze politiek tegen Noord-Korea. Die blijft dezelfde,'' aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Maar ze hintte ook op een mogelijke doorbraak: ''Misschien willen ze nu beginnen met ons te praten.''

Als het drie uur durende onderhoud van Bill Clinton met Kim Jong-il op termijn kan leiden tot het loswrikken van de impasse over het atoomprogramma, dan profiteert ook Obama van de diplomatie van de afgelopen dagen.

Obama, die weet dat hij door het conservatieve deel van Amerika wordt verdacht van al te naïeve neigingen tegenover 'schurkenregimes', wil zijn handen vrij houden om hard te kunnen optreden tegen een onwillig Noord-Korea. Maar nog liever bereikt hij een doorbraak en maakt hij een einde aan het nucleaire gevaar van Pyongyang. (STEVO AKKERMAN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden