Update

Kim Jong Il bereid tot opschorten Noord-Koreaanse kernproeven

Noord-Korea is bereid tot een moratorium op het testen van kernwapens en de productie van kernraketten als het internationaal overleg over zijn nucleaire programma wordt hervat. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il woensdag tijdens een zeldzaam overleg met de Russische president Dmitri Medvedev.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il (links) en de Russische president Dmitri Medvedev. Beeld reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il (links) en de Russische president Dmitri Medvedev.Beeld reuters

Volgens een zegsvrouw van Medvedev wil Pyongyang zonder voorwaarden het zogeheten zeslandenoverleg weer opstarten. Na hervatting hiervan zou Noord-Korea bereid zijn om het moratorium te bespreken.

Het omstreden kernwapenprogramma van Noord-Korea en economische onderwerpen domineerden het gesprek dat door Medvedev werd gekwalificeerd als 'substantieel en open'. Het overleg had plaats op de militaire basis Sosnovi Bor vlakbij de stad Oelan-Oede in het oosten van Siberië.

Economische hulp
Rusland is met China een van de weinige landen die Pyongyang internationaal uit de wind houden. Noord-Korea stapte in 2009 uit het zeslandenoverleg met China, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan over zijn kernprogramma. Kort daarna testte Noord-Korea een kernwapen.

Het bewind van Kim liet de laatste tijd doorschemeren het internationale overleg daarover te willen hervatten. Het straatarme land kampt al geruime tijd met voedseltekorten en hoopt door herstart van het nucleair overleg op economische hulp. Rusland zei eerder al 50.000 ton tarwe toe.

Kim liet verder weten open te staan voor plannen voor de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland via Noord-Korea naar Zuid-Korea. 'Voor zover ik het begrijp is Noord-Korea geïnteresseerd', zei Medvedev na de allereerste persoonlijke ontmoeting tussen beide leiders. De pijpleiding moet meer dan 1700 kilometer lang worden en zou Pyongyang jaarlijks tientallen miljoen dollars aan inkomsten opleveren.

Boottochtje
De ontmoeting met de 45-jarige Medvedev was het belangrijkste onderdeel van de treinrondreis van Kim (69) door het zuidoosten van Rusland. Die begon zaterdag en gaat gepaard met veel geheimzinnigheid en uitgebreide beveiligingsmaatregelen. Kim bezocht Rusland in 2002 voor het laatst.

Gisteren bracht de dictator van Noord-Korea onder meer een bezoek aan een wapenfabriek en maakte hij een boottochtje over het pittoreske Baikalmeer. Kim Jong-il nam ook een duik in een zwembad gevuld met water uit het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Zondag had hij al een kijkje genomen bij een waterkrachtcentrale.

Kim Jong-il bracht voor het laatste in 2002 een bezoek aan Rusland. Hij sprak toen in de zuidoostelijke havenstad Vladivostok met de toenmalige president Vladimir Poetin, die nu premier is van Rusland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden