Kille moordpoging in broodjeszaak Zuid

Beeld Google Streetview Beeld
Beeld Google Streetview

AMSTERDAM - Het waren de laatste woorden van de Brit voordat hij dinsdagavond werd neergeschoten in broodjeszaak Veronica in Amsterdam-Zuid: ''Can I have a cup of tea, please. With some milk.''

Uitbater Ibrahim Nasser zag de liquidatiepoging vanachter de toonbank gebeuren. De gehelmde dader kwam binnen, zei niets, liep naar achteren waar de Brit naar Ajax-Dinamo Kiev zat te kijken, zei nog steeds niets, schoot verschillende keren, liep rustig terug naar de deur, stapte achterop een motor en verdween. ''Hij was zó relaxed. Alsof hij zijn werk even kwam doen en daarna rustig naar huis ging.''

De verbijstering is vanmorgen boven een kopje koffie nog van Nassers gezicht te lezen. Hij zit voor zijn zaak op de hoek van de Rooseveltlaan en de Waalstraat. Geslapen heeft hij amper. Blij is Nasser dat het slachtoffer nog leeft. Een wonder.

De Brit, afkomstig uit Engelands 'criminele hoofdstad' Liverpool, zou connecties hebben met drugscriminelen uit Liverpool en al langere tijd in Amsterdam verblijven.

Na de schoten probeerde de Brit (48) op staan, maar hij zakte midden in de zaak in elkaar. Nasser: ''Bloed, bloed, bloed. Heel veel bloed. Ook uit zijn mond. Het leek wel of er een kraan openstond.''

De dader droeg een dikke motorjas. Hij had het vizier van zijn zwart-witte integraalhelm openstaan, waardoor donkere ogen, een licht getinte huid en enige baardgroei waren te zien. Een getuige zou het kenteken van de motor hebben gezien; dat kenteken bleek vals te zijn.

De vluchtmotor nam niet de snelste weg, door met het verkeer mee te rijden richting Vrijheidslaan, maar maakte eerst een bocht over de trambaan en reed richting RAI.

Nasser had het slachtoffer nog nooit gezien in zijn zaak. Waarom gebeurt dit in mijn zaak, vraagt hij zich af. Dit is toch een nette buurt?

Hij klopt op zijn terrastafeltje. ''Ik zit hier vijftien jaar maar ben nog nooit overvallen.'' In tegenstelling tot de winkels op de andere drie hoeken van het kruispunt. Nasser zat tot half drie vannacht op het politiebureau. Daarna begon hij met schoonmaken.

Buurman Paul Elshof hoorde gisteravond harde knallen toen de eerste helft van Ajax-Dinamo bijna was afgelopen. ''Ik sprong op. Het klonk zo hard. Het leek wel of iemand met geweld mijn huis binnen wilde komen.''
Amsterdam is een geliefde vluchthaven voor Britse criminelen. De Amsterdamse politie publiceerde eerder foto's van de most wanted Britse criminelen.

Begin juni werden in Amsterdam zes zwaar bewapende Engelsen gearresteerd die volgens de Amsterdamse politie een liquidatie wilden uitvoeren. Twee groepen criminelen uit het drugsmilieu van de Britse havenstad Liverpool vechten tot in het buitenland toe een vete uit waarin al verscheidene slachtoffers zijn gevallen.

De nationale recherche arresteerde in maart in Amsterdam-West de 41-jarige Anthony M. wegens betrokkenheid bij drugssmokkel via vrachtauto's met bloemen. (PAUL VUGTS, ROB ROMBOUTS)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden