Han Lips

Kijker krijgt hele krimiserie te verstouwen in Kroongetuige

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Kroongetuige.

Kroongetuige Beeld RTL 4
KroongetuigeBeeld RTL 4

RTL4's Kroongetuige moet wel het duurste uurtje op de Nederlandse televisie zijn. In Zweden is een heel dorp bevolkt met acteurs zodat negen BN'ers daar Levend Cluedo kunnen spelen. Als Fatima Moreira de Melo, Frits Wester en Tooske Breugem door Öregrund jakkeren op zoek naar een moordenaar heeft de regisseur het hele dorp aan een touwtje.

Net als bij Wie is de Mol? hebben de detectives intussen een saboteur in hun midden die hun recherchewerk probeert te verstieren. Voor fans van 'De Mol' was het reden om Kroongetuige als slap aftreksel te verketteren. 'Molloot' Lips ziet het probleem niet zo - hoe meer mollenjachten, hoe beter.

Want de opdrachten die de BN'ers voor de kiezen krijgen zijn alleraardigst. Zaterdag moesten ze op twee plekken tegelijk een huiszoeking doen.

Toen bleek dat in het ene huis een foto hing van een meisje met felle lippenstift, terwijl in het andere huis ene Malin met dezelfde lippenstift een liefdesboodschap had achtergelaten op de spiegel. Meteen doemde een motief op voor de moord. BN'er Monica Geuze: "Ging die chick vreemd met hem of zo?"

Wel wordt het verdomd ingewikkeld. Naast de jacht op een moordenaar én een saboteur krijgt de kijker ook nog een hele krimiserie te verstouwen. In ellenlange scènes tonen de acteurs uit Öregrund de aanloop naar de moord. Volgende week komen de BN'ers zelfs midden in die krimi terecht, bleek uit een vooruitblik. 'Crimefighter' Bram Moszkowicz ziet in het dorpje opeens een meisje dat hem bekend voorkomt. "Dat is Malin, ik zwéér het je!"

Hoe mooi gemaakt ook, Lips vreest dat de meeste kijkers het spoor allang bijster zijn. Kroongetuige is ongeveer net zo onnavolgbaar als Journaalverslaggever Arjen van der Horst die vanaf het strand van Florida probeert te vertellen over de orkaan die langs hem heen raast.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden