Kijker beslist of schaap met guillotine onthoofd wordt

Twee Duitse kunstenaars hebben een guillotine gemaakt en geven hun publiek de kans om te beslissen of ze er een schaap mee zullen onthoofden. Met nog 23 dagen te gaan heeft een dikke 60 procent van de mensen ervoor gekozen om het arme dier van een brute dood te redden.

De guillotine is het werk van Iman Rezai en Rouven Materne uit Berlijn. Op een website tonen ze het publiek dat hun toestel wel degelijk werkt. Surfers kunnen er kiezen of het schaap al dan niet onthoofd moet worden. De mannen noemen hun werk een maatschappelijk project dat de huidige toestand van de democratie reflecteert. Ten tijde van publicatie van dit artikel, hadden ruim 190.000 mensen gekozen het schaap te laten leven, terwijl 121.000 bezoekers het dier willen zien sterven.

Vervolging
Als ze het schaap echt zouden onthoofden, riskeren de mannen te worden vervolgd, aangezien het bij wet verboden is dieren zonder reden te doden. Om duidelijk te maken dat het geen publiciteitsstunt is, hebben de Duitsers benadrukt dat het schaap half mei echt zal sterven als de meerderheid daarvoor gekozen zou hebben.

Dierenbeschermers wachten af of de kunstenaars menen wat ze zeggen, maar staan klaar om in te grijpen voor het schaap onthoofd kan worden. 'Ik kan me niet inbeelden dat ze het dier echt zullen doden', zegt Bernd Hoffman van PETA. 'Kunstenaars komen wel vaker met dergelijke provocaties opdraven. En soms houden ze op het internet polls over leven en dood.' Het antwoord volgt over 23 dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden