Kijk mee over de schouder van Curiosity

Nasa's Curiosity doet momenteel onderzoek in de Gale-krater van Mars. Afgelopen weekend boorde de Marswagen voor het eerst een gaatje in een rots, genaamd John Klein. Nu is het mogelijk om over de schouder van Curiosity mee te kijken naar zijn werkomgeving.

Redactie

Bovenstaande interactieve panoramafoto van fotograaf Andrew Bodrov laat de werkplek van Curiosity in 360 graden zien. Het beeld is gemaakt van 130 foto's die de Mars Hand Lens Imager, die aan de robotarm van Curiosity is bevestigd, eerder deze maand maakte.

Curiosity moet de boorstof van rots John Klein analyseren om de chemische samenstelling te achterhalen. Dit is de meest complexe operatie die de Marswagen tot nu toe op de Rode Planeet heeft uitgevoerd. Na zijn boortaak zal Curiosity de komende negen maanden naar een berg rijden.

Vorige Marswagens hakten ook in het gesteente van de planeet, maar Curiosity is de eerste die ook in de rotslaag kan boren om monsters te verkrijgen. Dit soort operaties zijn echter dusdanig ingewikkeld dat wetenschappers de rover dagenlang instructies gaven om eerst een proefboring te verrichten.

Curiosity landde in augustus op Mars. De komende twee jaar onderzoekt het rijdende laboratorium de bodem, rotsen en lucht. Wetenschappers willen zo te weten komen of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

De panoramafoto is hier in het groot te zien.

Het gat dat Curiosity in het Marsoppervlak boorde. Rechts is het gat te zien van Curiosity's proefboring. Beeld Nasa
Het gat dat Curiosity in het Marsoppervlak boorde. Rechts is het gat te zien van Curiosity's proefboring.Beeld Nasa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden