Kiev: veiligheidsdiensten Odessa hebben gefaald

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek vindt dat de veiligheidsdiensten in Odessa flink tekort zijn geschoten bij de onlusten in de stad Odessa. Hij kondigde een grootschalig en onafhankelijk onderzoek aan naar de situatie, schrijft de BBC.

Agenten bewaken het verbrande vakbondsgebouw in Odessa. Beeld ap
Agenten bewaken het verbrande vakbondsgebouw in Odessa.Beeld ap

Bij ongeregeldheden in Odessa kwamen vrijdag zeker 46 mensen om het leven. In de de zuidelijke havenstad raakten pro-Russische en pro-Oekraïense actievoerders slaags. Brandstichting in een vakbondsgebouw kostte tientallen mensen het leven, vooral pro-Russische separatisten.

Gisteren werd de politiechef van de regio Odessa al ontslagen. Jatsenjoek wees ook met de beschuldigende vinger naar Rusland en pro-Russische demonstranten. Zij proberen volgens hem een echte oorlog uit te lokken, om 'Oekraïne van de kaart te vegen en een einde te maken aan Oekraïense onafhankelijkheid'

Televisiemast in Kramatorsk heroverd
Onderwijl gaat de strijd in Oost-Oekraïne onverminderd voort. Vanochtend hereoverden Oekraïense regeringsstrijdkrachten een televisiemast op pro-Russische separatisten in de stad Kramatorsk. De regeringstroepen begonnen vanochtend aan een nieuwe poging om de stad weer onder het gezag van Kiev te brengen.

De opstandelingen wisten de aanvallen van de regeringstroepen gisteren nog af te slaan. Volgens de Russische staatstelevisie vielen bij de gevechten in Kramatorsk tien doden, onder wie twee regeringssoldaten.

De Oekraïense premier Jatsenjoek spreekt in Kiev. Beeld epa
De Oekraïense premier Jatsenjoek spreekt in Kiev.Beeld epa

Ooggetuigen zagen gisteren minstens twaalf pantservoertuigen van het regeringsleger door de stad rijden, maar aan het eind van de dag leken die te zijn teruggetrokken op hun hun basis bij een militair vliegveld aan de rand van de stad.

Poging tot kordon rond Slavjansk
Het offensief lijkt zich vooral te richten op het nabijgelegen Slavjansk, waar regeringstroepen proberen een kordon omheen te leggen. De dreigende omsingeling heeft geleid tot hamsteren van levensmiddelen in winkels.

In Slavjansk werden een week lang OVSE-waarnemers vastgehouden door pro-Russische separatisten. Gisteravond kwamen de vrijgelaten waarnemers veilig in Berlijn aan. Zij werden een week vastgehouden door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk.

De regering spreekt van een 'antiterroristische operatie'. In de hele regio rond Donetsk, waar de separatistische beweging het sterkst is, ondervindt het verkeer veel hinder van wegversperringen die bemand worden door een allegaartje aan mannen gewapend met stokken, automatische geweren en pistolen. De separatisten hebben de 'Volksrepubliek Donetsk' uitgeroepen en willen voor 11 mei een referendum organiseren over autonomie.

undefined

Gewapende pro-Russische separatisten in Kramatorsk. Beeld ap
Gewapende pro-Russische separatisten in Kramatorsk.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden