'Kiev moet zich aan afspraken houden'

Kiev moet zich meer richten op de-escalatie van het conflict in Oost-Oekraïne, zoals met de rebellen in april is afgesproken in Genève. Dat vinden Rusland en de VS, die het bewind in Oekraïne willen overtuigen dat een politieke oplossing nodig is. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag na een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry, meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

John Kerry (R) en Sergei Lavrov Beeld reuters
John Kerry (R) en Sergei LavrovBeeld reuters

Rusland hekelde al enige tijd dat Kiev met militaire acties de afspraken ondermijnt. Nu zijn ook de Verenigde Staten daarvan overtuigd. Ze willen de druk op Kiev opvoeren door met de machthebbers in gesprek te gaan. Kerry en Lavrov spraken elkaar aan de zijlijn van de topconferentie van de APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) in Peking.

Oekraïne moet beginnen met politieke onderhandelingen en werk maken van de grondwetshervormingen die moeten leiden tot meer macht voor de regio's. Dat heeft Oekraïne in Genève beloofd, zei Lavrov. Ook moeten Oekraïne en de rebellen de wapens neerleggen. Dat is volgens Lavrov het doel van het staakt-het-vuren dat in Oost-Oekraïne van kracht is, maar geregeld wordt geschonden.

De twee ministers spraken elkaar ook over de situatie in het Midden-Oosten. Lavrov hamerde erop dat militair ingrijpen, zoals in Syrië en Irak gebeurt, alleen wettig is na goedkeuring van de Veiligheidsraad van de VN. Toch zullen de twee landen overeenstemming proberen te bereiken om terrorisme tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden