Kiev lijkt gratie voor Timosjenko te weigeren

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj lijkt niet van plan te zijn om ex-premier Joelia Timosjenko gratie te verlenen. Gratie voor Timosjenko is echter een van de voorwaarden voor de ondertekening van een belangrijke samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne volgende maand.

redactie
De voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko Beeld EPA
De voormalige Oekraïense premier Joelia TimosjenkoBeeld EPA

Op een persconferentie weigerde Janoekovitsj in te gaan op de vraag of hij van plan is Timosjenko gratie te verlenen. De EU is fel gekant tegen de detentie van Timosjenko, omdat haar veroordeling wegens machtsmisbruik politiek gemotiveerd zou zijn. De EU wil daarom dat Timosjenko wordt vrijgelaten.

Speciale wet
Janoekovitsj zei maandag echter dat er een speciale wet moet worden aangenomen die Timosjenko in staat stelt om in Duitsland aan haar rugproblemen te worden behandeld.'Een dergelijke wet wordt nu door de Oekraïense politiek overwogen en wordt in de nabije toekomst voorgelegd aan het parlement', aldus Janoekovitsj.

Aanhangers van Timosjenko zijn tegen dit plan, omdat dat vermoedelijk betekent dat ze niet meer kan terugkeren naar Oekraïne of deel kan nemen aan de politiek, omdat ze dan weer achter de tralies zou verdwijnen. Haar partij herhaalde maandag in een verklaring dat Janoekovitsj de verantwoordelijkheid wil afschuiven op het parlement. 'Het enige wat nodig is, is politieke wil van Janoekovitsj', aldus de partij.

Vrijhandelszone
De kwestie-Timosjenko verhindert dat er een akkoord kan worden gesloten. Dat akkoord voorziet in een vrijhandelszone en betere betrekkingen tussen de EU en Oekraïne. Twee EU-gezanten, de voormalige Poolse president Aleksander Kwasniewski en de voormalige voorzitter van het Europees Parlement Pat Cox, zijn direct naar Kiev vertrokken om de onderhandelingen voort te zetten. De Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt liet doorschemeren dat de EU vermoedelijk niet akkoord gaat met het plan van Janoekovitsj. 'Ik sta erg sceptisch tegenover een dergelijke oplossing', zei Bildt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden