Update

Kiev blijft onrustig, Europese ministers weg

De drie Europese ministers die vandaag met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj zouden praten, hebben de Oekraïnese hoofdstad Kiev spoorslags verlaten, vooralsnog zonder met Janoekovitsj te spreken. Een van de drie, de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorski, zei dat ze uit veiligheidsoverwegingen zijn uitgeweken en mogelijk elders met Janoekovitsj spreken.

Barricades op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Beeld afp
Barricades op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.Beeld afp

Na de bloedige veldslag dinsdag in Kiev hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de oppositie een bestand afgesproken. De partijen maakten dat gisteravond bekend na een crisisbijeenkomst. Het is echter nog steeds onrustig in de hoofdstad, met name op het Onafhankelijkheidsplein. Het extreem-rechtse deel van de oppositie zal de wapenstilstand niet respecteren, zo heeft de leider gemeld.

Eenheid
De internationale druk op de regering neemt ondertussen verder toe. President Obama van de Verenigde Staten verklaarde vannacht dat een bestand alleen niet voldoende is. Volgens hem moet er toegewerkt worden naar 'een regering van eenheid' en zullen er uiteindelijk vrije verkiezingen moeten komen. Hij benadrukte ook dat de crisis in Oekraïne en die in Syrië geen onderdeel zijn van een soort Koude-Oorlogspelletje tussen de VS en Rusland.

In een verklaring op de website van president Janoekovitsj staat dat 'gesprekken beginnen met als doel het bloedvergieten te beëindigen en de situatie te stabiliseren'. Behalve Janoekovitsj waren de oppositieleiders Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjagnibok bij het gesprek aanwezig. De extreem-rechtsen waren niet aanwezig. De regering heeft de afgelopen dagen gezegd dat juist zij verantwoordelijk waren voor het geweld op het Onafhankelijkheidsplein.

Op het plein waren woensdagavond en in de nacht nog altijd duizenden demonstranten. Een ring van brandende barricades moest voorkomen dat de oproerpolitie het plein zou ontruimen. Betogers gooiden met brandbommen en vuurwerk. Het leek in de nacht evenwel niet tot een groot treffen te komen zoals een dag eerder.

Legerleider ontslagen
Na de bloedige strijd op dinsdag, waarbij zeker 28 mensen om het leven kwamen en duizend mensen gewond raakten, volgden de ontwikkelingen elkaar woensdag snel op. Zo ontsloeg Janoekovitsj legerleider kolonel-generaal Volodimir Zamana. Het is onduidelijk wat de reden daarvan was. Als vervanger is admiraal Joeri Iljin aangesteld.

Eerder liet het Oekraïense ministerie van Defensie weten dat het leger mogelijk deel zou nemen aan een landelijke 'antiterreuractie'. De Oekraïense geheime dienst SBU kondigde die actie woensdag aan.

Internationale druk neemt toe
Ondertussen worden de protesten vanuit de internationale gemeenschap luider. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde woensdag aan geen visas meer te verlenen aan een twintigtal 'seniore' leden van de Oekraïense regering. Als dit geen effect sorteert, is de VS bereid in overleg met de EU verdere stappen te zetten om de Oekraïense president te dwingen af te zien van geweld en te overleggen met de oppositie.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin spraken af dat ze er alles aan zullen doen om verder escalatie van het geweld in het Oost-Europese land te voorkomen.

Ook de NAVO liet van zich horen. Het bondgenootschap kondigde aan dat de band met Oekraïne ernstige schade zal oplopen als het leger van Oekraïne zich gaat bemoeien met de crisis. En secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties eiste 'een direct einde aan het geweld'.

Invloedsfeer Rusland
Duitsland en andere EU-lidstaten staan lijnrecht tegenover Rusland. De EU steunt de oppositie die aansluiting wil bij het Westen. Rusland wil Oekraïne binnen zijn eigen invloedsfeer houden en staat achter de pro-Russische Janoekovitsj.

Donderdagochtend bezoeken de Duitse, Franse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze willen een inschatting maken van de situatie ter plekke. In Brussel buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich donderdagmiddag over de crisis en mogelijke sancties.

Nederland is voorstander van gerichte maatregelen tegen Oekraïne, mogelijk ook tegen leden van de oppositie. Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) kan het bij de sancties gaan om bijvoorbeeld het bevriezen van tegoeden, reisverboden of een wapenembargo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden