Kieskompas

THEODOR HOLMAN

Zondagmiddag. Kom, laat ik eens het Kieskompas invullen. Ik weet wel wat ik wil stemmen, maar komt dat er ook uit?

Ik probeer alles zo eerlijk mogelijk in te vullen. Ik probeer, schrijf ik, want ik weet het verschil niet tussen 'mee eens' en 'helemaal mee eens', en dat geldt ook voor 'niet mee eens' en 'helemaal niet mee eens'.

Het kan aan mij liggen, maar ik vind die vraagstelling een beetje laf. Als ik het met iets 'eens' ben, dan ben ik het er altijd 'helemaal mee eens'. En als ik het ergens niet mee eens ben, dan ben ik het met datgene 'helemaal niet eens'.

Als ik alles keurig heb ingevuld, komt er inderdaad de partij uit waarop ik wil stemmen, maar... bij de PvdA scoor ik 56 procent! Die staat bij mij dus in het midden, terwijl ik volgens mij alles anti-PvdA had gestemd. Ik doe alles nog een keer, maar als ik maar een klein beetje twijfel heb, kies ik 'lauw'. ('Mee eens', of 'niet mee eens'.)

Dat maakt in mijn geval niet veel uit. Sterker: de PvdA zit weer in het midden. (Vijftig procent!)

Dat kan toch niet? Ik ga een derde keer stemmen, maar nu alles anti. Verdomd! Ik kom inderdaad aan de andere kant uit, maar weer staat de PvdA bij mij in het midden.

Er zijn twee assen. De as die van 'links' naar 'rechts' gaat is de horizontale as. De as die hem kruist gaat van (boven) progressief naar (onder) conservatief. Er zijn dus vier kwadranten. (Links-progressief, links-conservatief, rechts-conservatief, rechts-progressief.)

Vreemd. Wat ik ook stem, ik kom nooit in het kwadrant 'rechts-progressief'. Terwijl ik daar terecht wil komen. En altijd staat de PvdA in het midden. Zelfs als ik domweg van links naar rechts en van rechts naar links op rij de vragen invul.

Stel dat ik een onzekere kiezer ben. Ik lees de kranten wel, maar ik weet het niet zo goed. Ik houd niet van politiek, ik vul in wat ik denk dat goed is, ik kom uit bij een partij die ik absoluut niet wil, en ik denk: laat ik maar ergens in het midden gaan zitten. Dan kom ik dus altijd uit bij de PvdA.

Ik wantrouw het Kieskompas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden