Opinie

‘Kies voor zorg, niet voor prestigeobject OBA Next op de Zuidas’

De fractieleiders van de voltallige Amsterdamse oppositie zetten in dit opiniestuk hun vraagtekens bij de keuze voor OBA Next: een nieuwe bibliotheek op de Zuidas.

Er zijn steeds meer ouderen, die steeds langer thuis wonen en daar zorg nodig hebben.Beeld Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

In de Voorjaarsnota van het college, gesteund door GroenLinks, D66, PvdA en SP, worden een aantal keuzes gemaakt die kwetsbare Amsterdammers hard raken. Er zijn enorme tekorten in de jeugdzorg. De mantelzorg wordt met 3,6 miljoen versoberd en de jaarlijkse cadeaubon van 20 euro voor mantelzorgers wordt wegbezuinigd.

Het College en de coalitiepartijen kiezen ervoor dit kleine blijk van waardering en publieke erkenning van hun inspanningen aan de mantelzorgers te ontnemen. Deze keuze betekent ook dat de kwetsbare persoon die de mantelzorg ontvangt niet meer iets terug kan doen voor de mantelzorger; de bon moet namelijk aangevraagd worden door degene voor wie gezorgd wordt. Vaak is dit het enige wat de zorgbehoevende terug kan doen. De oppositiepartijen in de gemeenteraad begrijpen deze keuze niet en accepteren dit evenmin. De timing van deze bezuinigingen is niet alleen opmerkelijk, maar ook pijnlijk.

Het gaat de stad namelijk economisch voor de wind en vanwege de vergrijzing is er juist behoefte aan méér mantelzorgers. Veel mantelzorgers hebben nu al te kampen met stress en overbelasting.

Zuidas

Het is niet zo dat er geen geld is; deze bezuinigingen zijn simpelweg politieke keuzes. Want terwijl het college aangeeft geen geld te hebben voor uitgaven voor deze kwetsbare mensen in de stad, ligt er wel een collegeplan om een hypermoderne en kostbare bibliotheek op de Zuid­as op te leveren, de OBA Next. Het is ons volkomen onduidelijk waarom dit prestigeproject er per se nu moeten komen.

Laat helder zijn: niemand is uiteraard tegen bibliotheken. Wij willen een goede spreiding van deze belangrijke publieke voorziening over Amsterdam. En dus is het goed dat er ook in dit deel van de stad een openbare bibliotheek is, waar Amsterdammers elkaar kunnen ontmoeten, kunnen werken, lenen en lezen.

Maar daar is in voorzien: op een paar honderd meter afstand bevindt zich nu al de vestiging in Buitenveldert. De keuze om nu een prestigeproject in de vorm van OBA Next op te zetten is gelet op de voorgenomen bezuinigingen in de zorg niet te volgen.

Geen hoge prioriteit

Ook binnen de coalitiepartijen is niet iedereen enthousiast over de keuze voor bezuinigingen in de zorg versus de investeringen in de geplande OBA Next. SP-fractievoorzitter Erik Flentge zei erover tijdens de raadsvergadering: “Als u het me heel eerlijk vraagt, dan zou ik dat nu niet doen. Ik zou daaraan geen hoge prioriteit geven. Maar ik zit ook in een coalitie met verschillende partijen. Ik kan het hier mooi praten, ik kan het recht praten, maar als ik heel eerlijk ben, ligt mijn prioriteit heel ergens anders.”

Besturen is keuzes maken. Dat valt niet altijd mee. Maar hier wordt simpelweg de verkeerde keuze gemaakt. Met dit pakket aan bezuinigingen kiezen GroenLinks, D66, PvdA en SP ervoor kwetsbare Amsterdammers in de kou te zetten. Wij, de oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad, roepen het college daarom op een moedige keuze te maken en alsnog de bezuinigingen in de zorg niet door te drukken. De OBA Next kan wachten, mensen die zorg nodig hebben niet.

Deze week, de laatste week voor het begin van het zomerreces, staat de gemeenteraad voor deze keuze. Wij hopen dat deze oproep ertoe leidt dat de coalitie de juiste keuze maakt, namelijk de keuze voor de zorgverleners en zorgbehoevenden.

Namens de voltallige oppositie van de gemeenteraad Amsterdam: Don Ceder (ChristenUnie), Marianne Poot (VVD), Sylvana Simons (BIJ1), Diederik Boomsma (CDA), Mourad Taimounti (DENK), Annabel Nanninga (Forum voor Democratie), Wil van Soest (Partij voor de Ouderen), Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden