Opinie

'Kies voor kleinschaliger opvang vluchtelingen IJburg'

Er is geen draagvlak voor de komst van 320 woonunits voor studenten en vluchtelingen, betoogt werkgroep Kavel13A IJburg in een opiniestuk. Nu al gaat het maar net goed in de wijk.

Over de opvang van statushouders op IJburg is niet goed nagedacht, vindt een groep bewoners.Beeld Maarten Steenvoort

Ruim 650 IJburgers hebben een petitie ondertekend waarin zij pleiten voor kleinschalige ­opvang van statushouders, ­studenten en jongeren op hun ­schiereiland. Zij benadrukken dat deze groep van harte welkom is.

De bewoners maken zich echter grote zorgen over het plan van het stadsbestuur om voor de hele groep alleenstaanden tijdelijke woonunits te bouwen op een kavel van nog geen halve hectare. Het is onvermijdelijk dat dit spanningen gaat opleveren in een wijk waar de bewoners zeggen: het gaat hier maar net goed. Zij vragen zich af waarom dit plan lijkt te worden doorgedrukt, er is immers genoeg ruimte op IJburg voor kleinschalige opvang.

Kinderrijke wijk
De bewuste kavel in de Daguerrestraat is nu in gebruik als speelveld voor de buurtkinderen en er is een schooltuin. Als de kavel wordt volgebouwd kunnen zij in hun buurt nergens ­anders naartoe. IJburg is de meest kinderrijke wijk in West-Europa. De bewoners die aan de kavel wonen ervaren relatief veel spanningen.

Deze spanningen ontstaan door de mix van verschillende leefstijlen. Het stadsbestuur negeert alle gemeentelijke analyses waaruit blijkt dat het sociale evenwicht fragiel is.

Het nabijgelegen Cruyff Court is wegens aanhoudende overlast afgebroken. Het Joris Ivensplein (ook om de hoek) wordt wegens aan­houdende overlast opnieuw ingericht en er komt een zogeheten veiligheidspunt. Er is - ook volgens het stadsdeel - te weinig groen, speel- en recreatieruimte op heel IJburg.

Geen parkeerplaatsen
De 320 units krijgen geen voorzieningen als kantoorruimtes, gezamenlijke woonkamers, fietsenstallingen en parkeerplaatsen (studenten hebben auto's). Hiermee wijkt de gemeente af van haar eigen beleid om maximaal vijfhonderd units per hectare op kavels te plaatsen. De gemeente zegt op de kavel nog een strook groen voor de buurt te willen behouden, maar dit zal de bouwdichtheid nog meer verhogen.

Kortom, omwonenden zeggen uit eigen ervaring en op basis van gemeentelijke analyses, met steun van onafhankelijke deskundigen als een omgevingspsycholoog en bouwkundigen: dit plan past ruimtelijk en sociaal niet in de buurt. Doe het niet op deze manier.

Speelgelegenheid
Wat past dan wel? Waar is dan wel draagvlak voor? Plaats substantieel minder jongeren op de kavel. Dan blijft er ruimte over voor groenvoorzieningen en speelgelegenheid voor het grote aantal kinderen.

Maak ruimte voor parkeren en fietsenstallingen op de kavel. Zorg voor voorzieningen waar de jongeren uit de buurt ­elkaar kunnen ontmoeten, recreëren en ­werken. Laat een goed stedenbouwkundig ­plan en de architectonische uitvoering ­maat­gevend zijn voor het aantal te plaatsen jongeren.

Ten slotte: er is geen inspraak geweest voor de omwonenden bij het hele proces rond kavel 13A. Dat is een grote fout geweest van de ­gemeente. Want wij zijn constructief en werken graag mee aan oplossingen. Maar dan wel ­graag vooraf, niet achteraf en niet alleen in de uit­voering.

Kleinschalige opvang
Intussen hebben wij ingesproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening waar raads­leden in meerderheid constateerden dat er een gebrek aan draagvlak is op IJburg en dat het proces niet goed is geweest. Komende woensdag spreken wij opnieuw in, dan bij de raadscommissie Wonen. Ook dan zal blijken dat er geen draagvlak is voor het volbouwen van deze kavel.

Wij hebben een plan voor kleinschalige opvang op de kavel in de Daguerrestraat en wij kennen alternatieve plekken op IJburg. Wij ­willen het graag in één keer goed doen. Dat is op de lange termijn ook een stuk goedkoper. Wij denken en doen graag mee, nu nog de politieke steun voor kleinschalige opvang.

Olivier Lauteslaget, Linlin van Lonkhuyzen, Roosmarijn Schadenberg en Marco Scheffers namens werkgroep Kavel13A IJburg, die ­bestaat uit een twintigtal omwonenden en ­betrokken IJburgers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden